Przepisy Extra

Fale Dunaju z wiśniowym kremem

Sprawdzony przepis na warstwowe i kolorowe ciasto z jabłkami - tzw. Fale Dunaju :)

Ładnie prezentuje się na stole, kusząc swoimi kolorami. Jest słodkie i wilgotne.

Smakuje całej rodzince. Jest idealnym wypiekiem do niedzielnej kawusi, ale na świątecznym stole też prezentuje się okazale.

W sezonie letnim można jabłuszka zamienić np. na truskawki, jagody lub wiśnie - pycha!

Smacznego.

Składniki:

Ciasto:
10 dag masła
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 łyżka kakao do ciast
Masa kremowa:
1 budyń wiśniowy
1/2 litra mleka
20 dag masła
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
70 dag jabłek
cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Masło, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.

Jabłka obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Poukładać rzędami na surowym kakaowym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 °C.

W 1 szklance mleka rozpuścić budyń wiśniowy. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać mleko z budyniem. Chwilkę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i na koniec spirytus. Gotową masę kremową wyłożyć na ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypać kakaowymi cukierkami dekoracyjnymi. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.5 stars based on 4 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Niestety, ale opis zgadza się tutaj z wykonaniem. Jeden budyń wiśniowy po połączeniu z mlekiem i masłem traci swój mocno wiśniowy kolor.... Proszę zrobić ciasto według podanego przepisu i przyjrzeć się dokładnie swojemu wypiekowi, pozdrawiam :)
Dorota [2017-01-27 22:23:09]
Wygląd ciasta podanego na zdjęciu w przepisie zupełnie nieadekwatny z tym co otrzymujemy po wykonaniu wszystkiego zgodnie z przepisem podanym przez autora!!!! Tu podano że wylewamy na ciasto krem z budyniu wiśniowego a na fotce jest ewidentnie pierzynka biała z ubitych białek czy to może śmietana lub krem????????? chyba zupełnie z kosmosu ten przepis zupełnie niezgodne i niewiarygodne!!
marika [2017-01-27 20:08:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.