Przepisy Extra

Fasolka szparagowa w słoikach

Fasolka szparagowa w słoikach

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej (np. żółtej)
Zalewa:
750 ml wody
1 łyżeczka octu 10%
¾ łyżeczki soli (np. kamiennej)
¾ łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową opłukać i odciąć końcówki z dwóch stron. Następnie włożyć ją do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut i odcedzić. Lekko ostudzoną fasolkę szparagową przełożyć do wyparzonych i suchych słoików.

Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól, cukier, razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać fasolkę szparagową i szczelnie zakręcić słoiki. Pasteryzować 60 minut i ostudzić. Na drugi dzień ponownie pasteryzować 60 minut i ostudzić, a na trzeci dzień pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 2 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.4333333332 stars based on 24 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam, słoików nie otwieram, szczelnie zakręcone cierpliwie czekają na kolejne pasteryzacje, a potem leżakują w piwnicy ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2016-09-14 09:53:38]
Witam czy otwierasz słoiki przed pasteryzacją na drugi i trzeci dzień pozdrawiam
Dana09 [2016-09-12 16:07:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.