smaczny.pl przepisy kulinarne

Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.714285714 stars based on 14 reviews Dania główne
Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym

Składniki:

30 dag boczku wędzonego
1 łyżka oleju
10 dag cebuli
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końcówki, następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.

Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się ładnie przyrumieni.

Następnie na patelnię przełożyć fasolkę szparagową, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 5 minut. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Wymieszać, całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i podać na stół.

Fasolka z boczkiem świetnie smakuje serwowana na świeżym powietrzu.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-