Przepisy Extra

Faworki pieczone w piekarniku

Czy faworki można upiec w piekarniku?? Pewnie, że taaak :)

Te z piekarnika są chrupiące i mają znacznie mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu. Także osoby będące na diecie mogą śmiało skusić się na takie lekkie faworki - a jeszcze mniej kalorii będą miały bez cukru pudru ;) Czytaj więcej

Mają one też trochę inny smak - lekko zbliżony do kruchych ciastek, ale są pyszne i znikają błyskawicznie. Dlatego można je zrobić nie tylko w okresie Karnawału, ale jeśli tylko przyjdzie nam ochota na coś innego do kawusi ;)

Faworki pieczone w piekarniku

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
5 dag masła
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka wódki
aromat cytrynowy
sól
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Wlać roztopione i ostudzone masło, dodać żółtka, śmietanę, wódkę, kilka kropli aromatu cytrynowego i szczyptę soli.

Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, złożyć na około 2-3 razy i ponownie rozwałkować. I tak powtarzać tę czynność 10-20 razy, a na koniec ciasto włożyć do lodówki na około 60 minut, aby odpoczęło.

Na koniec ciasto cienko rozwałkować i radełkiem wykrawać prostokątny (około 3/8 cm), w środku każdego prostokąta zrobić lekkie nacięcie i zwijać faworki. Układać je na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Formę z faworkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie około 40 sztuk przepysznych i kruchych faworków.

Smacznego chrupania :)

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.3959183672 stars based on 49 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super, że się udały i że smakowały :)
Dorota [2017-03-13 09:50:00]
Smaczne udały się, są delikatne, bardzo dobre ciasto.:)
Iwa [2017-03-07 10:44:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.