Przepisy Extra

Filet z kurczaka w panierce z płatków owsianych

Składniki:

70 dag filetu z kurczaka (1 średnia podwójna pierś)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
sól
pieprz czarny
1 jajko
20 dag płatków owsianych (2 szklanki)
Dodatkowo:
olej

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie po kolei każdy kawałek wkładać do woreczka i rozbijać delikatnie.

Do miseczki wsypać szczyptę (dosyć dużą) słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, soli i czarnego pieprz. Przyprawy razem wymieszać i natrzeć rozbite mięso z każdej strony. Odstawić na około 30 minut do lodówki.

Do talerza wbić jajko i rozmieszać widelcem. Na drugi suchy talerz wysypać płatki owsiane. Mięso namoczyć z dwóch stron w jajku (a najlepiej pozwolić mu poleżakować przez około 2-3 minutki), a potem panierować w płatkach owsianych i docisnąć palcami, aby panierka ładnie się przykleiła. Panierowane kotlety ułożyć na talerzu, jeden obok drugiego, aby się nie posklejały, a następnie smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Z podanych składników wyjdzie 8 kotletów.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.