smaczny.pl przepisy kulinarne

Galareta z pręgą wołową

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.782608695 stars based on 23 reviews Inne

Galareta, czyli inaczej tradycyjne "zimne nóżki" to sprawdzona i ciesząca się powodzeniem zakąska lub przystawka na różne przyjęcia i imprezy. W tej smacznej galarecie znajdziemy kawałki kurczaka, pręgi wołowej, karczku, golonka, nóżek wieprzowych oraz kawałki warzyw: marchewki, pietruszki i bardzo zdrowego selera. Jeśli ktoś nie lubi galarety, to niech spróbuję tej - gwarantuję, że zmieni zdanie ;) Trochę pracy przy niej jest, ale potem jedzeniamamy dużo! Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

1 kg udek z kurczaka
40 dag pręgi wołowej
30 dag karczku wieprzowego
70 dag golonka wieprzowego
1 kg nóżek wieprzowych (2 sztuki)
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag selera
15 dag cebuli
3 ząbki
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz

Sposób wykonania:

Udka z kurczaka, pręgę wołową, karczek, golonko i nogi wieprzowe oczyścić, umyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą (tak, żeby zakryła całe mięso - około 7 litrów). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 3-4 godziny. Na ostatnie 30 minut gotowania dodać obraną ze skórki i opłukaną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Natomiast na ostatnie 5 minut gotowania dodać czosnek w łupinie przekrojony na połowę.

Następnie mięso wyjąć z garnka i ostudzić. Oddzielić od skóry, kości, tłuszczu i pokroić. Wyciągnąć również marchewkę, pietruszkę, seler, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem, a na koniec przełożyć do niego mięso i warzywa.

Miseczki lub literatki wypłukać zimną wodą i przełożyć letnią galaretę (przed każdym nałożeniem wymieszać). Następnie ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia (najlepiej na 24 godziny).

Z podanych składników wyszło 6 bulionówek po 500 ml i 6 literatek po 125 ml.

Przed podaniem na stół z galarety zebrać tłuszcz. Stężałą galaretę wyjąć delikatnie przy pomocy noża i położyć na talerzyk (większe przekroić na około 4 części). Podawać skropioną octem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7693 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.