Przepisy Extra

Galaretkowe mleczko

Galaretkowe mleczko

Składniki:

1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka kiwi
1/2 litra śmietany 18%
2 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru

Sposób wykonania:

Każdą galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 1 szklance gorącej wody.

Mleko zagotować z cukrem pudrem, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić. Wlać do śmietany i zmiksować. Dodać galaretki pokrojone w kostkę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do półmiska wysmarowanego masłem. Schłodzić w lodówce.

Przepis wystarczy na 2 średniej wielkości półmiski.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
32 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
fajowe przepisy !!! superowo ! odjazdowo ha!
Daria [2010-12-02 15:42:22]
Ja znam na to podobny przepis ,bez mleka i zamiast pudru to zwykły cukier.!Podejrzewam,że będzie pyszne.!
nutka roskoszy [2010-03-16 13:09:26]
Zrobiłam kilka razy. Bardzo dobe, ale ostatnio trochę zmodyfikowałam. Zamiast zwykłego mleka i cukru, dodałam szklankę mleka skondensowanego niesłodzonego, podgrzałam razem ze śmietanką i zmiksowałam z galaretką cytrynową (w postaci proszku, nierozpuszczoną, zamiast zwykłej żełatyny).
domi [2010-02-15 11:19:02]
pychotka,zrobiłam wg przepisu i wyszedł super!!! POLECAM
Edyta [2010-02-14 00:03:10]
Może do galaretek dodano za mało wody, a żelatyna rozpuszczona w mleku zaczęła już tężeć (a powinna być tylko ostudzona) i nie wymieszała się dobrze ze śmietaną, i potem biała masa nie stężała.
Dorota [2009-08-12 11:00:15]
Robiłam deser wg przepisu i galaretki wyszły trochę za twarde a biała masa za rzadka, co zrobiłam nie tak?
despotka [2009-08-01 09:52:51]
Może być, powodzenia ;)
Dorota [2009-03-27 15:13:00]
smietana moze byc piatnica?
moniczka [2009-03-27 12:18:41]
dzien dobry ja jestem smakowiczem od zaledwie kilku dni ale juz po tak krotkim czasie moge stwierdzic ze mam szanse na skorzystanie z przepisow bardzo dobrej kucharki.
agusia [2009-01-30 15:03:18]
est bardzo smaczne i apetycznie wyglonda! jest łatwe do zrobienia! i łatwo się go przystraja.
Dorota [2008-02-06 15:18:12]
Zapowiada sie pysznie, deser w kolejce do wyprobowania.
Ania [2007-06-26 20:22:16]
na letnie dni polecam modyfikację: zamiast masy ze śmietany 3 serki homogenizowane z galaretką cytrynową i 2 łyżkami żelatyny. UWAGA!!!!!!!! serki wymieszać z gorącą galaretką, bo zetnie się od razu. A galaretkę lepiej "kroić" widelcem. Może mniej efektowne, ale dużo lepsze.
gosia [2007-02-13 20:06:22]
właśnie zrobiłam deser i wygląda apetycznie, zobaczymy jaki w smaku! Będę miała gości to ich poczęstuję.
iwa [2007-01-12 09:50:40]
Zamias galaretki można w sezonie dodać świeze truskawki
Ewa [2007-01-07 16:42:47]
super!!!
justyna [2006-12-09 23:13:53]
taką masę robiłam do przełożenia biszkopta, dodawałam jeszcze brzoskwinie pokrojone w kostkę też jest pyszne
Katarzyna [2006-11-23 18:35:18]
super :) myslalam ze mi nie wyszlo bo takie zadkie bylo, ale jak wstawilam do lodowki to sie ladnie zgeslo... Pyszne calej rodzinie smakowało :)
emi [2006-10-21 19:12:34]
ten przepi jest świetny na moim przyjęciu gośćą bardzo smakował
malwina gospośa domowa [2006-10-14 15:17:51]
superowskie- jak byłam mała mama nam zawsze robiła- tylko miała inny przepis bo jej się śmietana często zwarzała. Ten jest świetny- dałam 2, galaretki, bo bardzo lubię "'to białe" i dorzuciłam sparzone i osuszone rodzynki i rozdrobnione orzechy. Szybko się robi, nic skomplikowanego a do tego znika piorunem! Rewelacja!
chimera [2006-09-15 07:51:52]
Tak, ta śmietana powinna być słodka
Dorota [2006-09-14 20:47:57]
chcę się upewnić ta śmietana ma być słodka?
Kinia [2006-09-14 19:19:21]
bardzo łatwo, szybko sie je robi, efekt jest swietny = deserek pyszny i nie drogi! Warto sprobowac! Nie dawajcie wiecej galaretki niz jest w przepisie, gdyz bedzie za malo masy "ptasiego mleczka" i w efekcie bedzie ciut mniej pyszne ;) Powodzenia
Asia gospodyni [2006-09-08 10:31:42]
nie bo w buzi po prostu smaczne hmmmmm
magda [2006-06-12 14:38:58]
bardzo dobry deser, szczególnie dzieci go uwielbiają!
Jola W. [2006-03-21 12:12:41]
dziekuje bardzo za podpowiedz;), pozdrawiam:)
??? [2006-02-28 23:10:51]
Tężejącą galaretkę należy wlać np. do kubka opłukanego wcześniej zimną wodą, a następnie gdy galaretka już stężeje, należy lekko nożem oddzielić ją od kubka, i odwrócić kubek z galaretką do góry nogami. To powinno ułatwić wyjmowanie stężałej galaretki. W taki sam sposób należy postąpić z całym deserem, tzn. przed wyłożeniem masy deserowej do półmiska należy opłukać go zimną wodą. Powodzenia :)
Dorota [2006-02-28 22:58:54]
jak wyjac galaretki zeby je pokroic a pozniej caly gotowy deser z polmiska...?
??? [2006-02-25 16:45:04]
bardzo dobre ciastko!polecam
anetka [2006-01-28 14:52:25]
faktycznie szubko sie robi i jest pyszne niam niam:D:D:D
Kamcia_Blondyneczka [2005-07-23 12:06:46]
mmmmmmmmmm nie jadłes tego jeszcze - żałuj !!! to jest po prostu pyszne :)
pcheła =] [2005-07-03 09:46:18]
ciasto a własciwie deser wysmienity. wszyscy sie zajadaja i naprawde latwy tylko galaretki nie moga byc zbyt twarde. w naczyniach przyjmuje ten deser forme jaka chcemy polecam naprawde na letnie dni szczegolnie
marta [2005-06-28 15:20:09]
ciasto jest pysze i naprawde dobry przpis ,wyglada dokładnie jak na zdieci podanym.Polecam naprawde!
hania b [2005-05-02 18:37:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.