Przepisy Extra

Gołąbki zapiekane w piekarniku

Składniki:

1 kg białej kapusty
sól
1 listek laurowy
20 dag ryżu (1 szklanka)
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
½ pęczka zielonej pietruszki
½ kg mielonego mięsa (np. z indyka)
2 jajka
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
sól
pieprz czarny
Sos ze świeżych pomidorów:
60 dag pomidorów
20 dag cebuli
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 7 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie odcedzić i ostudzić.

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę, zeszklić i ostudzić.

Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i poszatkować.

Do dużej miski przełożyć kapustę, ryż, cebulę i natkę zielonej pietruszki. Dodać mielone mięso, surowe jajka, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, ziół prowansalskich oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i uformować w rękach owalne gołąbki. Kłaść na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjdzie około 19 gołąbków (cała duża blacha - jak wdać na zdjęciach).

Formę z gołąbkami włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 175. °C., a następnie zostawić w wyłączonym piekarniku na jeszcze 10-15 minut.

Pomidory umyć, naciąć skórkę, sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.

Do rondelka wlać olej i rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć pomidory, wymieszać i smażyć na małym ogniu.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do pomidorów i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Sos wyjdzie gęsty, można więc do niego dodać około 1 szklankę rosołu lub gorącej wody i wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Gorące gołąbki wykładać na talerze i polewać ciepłym sosem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3473684208 stars based on 57 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.