smaczny.pl przepisy kulinarne

Gołąbki zapiekane w piekarniku

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.652173913 stars based on 23 reviews Dania główne

Składniki:

1 kg białej kapusty
20 dag ryżu (1 szklanka)
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
½ pęczka zielonej pietruszki
½ kg mielonego mięsa (np. z indyka)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
pieprz czarny
Sos ze świeżych pomidorów:
60 dag pomidorów
20 dag cebuli
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 7 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie odcedzić i ostudzić.

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę, zeszklić i ostudzić.

Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i poszatkować.

Do dużej miski przełożyć kapustę, ryż, cebulę i natkę zielonej pietruszki. Dodać mielone mięso, surowe jajka, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, ziół prowansalskich oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i uformować w rękach owalne gołąbki. Kłaść na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjdzie około 19 gołąbków (cała duża blacha - jak wdać na zdjęciach).

Formę z gołąbkami włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 175. °C., a następnie zostawić w wyłączonym piekarniku na jeszcze 10-15 minut.

Pomidory umyć, naciąć skórkę, sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.

Do rondelka wlać olej i rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć pomidory, wymieszać i smażyć na małym ogniu.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do pomidorów i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Sos wyjdzie gęsty, można więc do niego dodać około 1 szklankę rosołu lub gorącej wody i wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Gorące gołąbki wykładać na talerze i polewać ciepłym sosem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7693 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.