smaczny.pl przepisy kulinarne

Gołąbki zapiekane w sosie pieczarkowym

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.222222222 stars based on 9 reviews Dania główne

Składniki:

1 główka kapusty (ok. 1,2 kg)
Farsz do gołąbków:
60 dag mielonego mięsa (najlepiej z łopatki)
20 dag ryżu (1 szklanka)
2 szklanki wody
10 dag cebuli
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
pieprz czarny
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
Sos pieczarkowy:
15 dag cebuli
1 łyżka masła
40 dag pieczarek
3 ząbki czosnku
2 1/3 szklanki wody
3 łyżki mąki pszennej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
tymianek
natka zielonej pietruszki
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę (tak trochę więcej niż pół garnka), a gdy się zagotuje, to posolić i włożyć kapustę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut, od czasu do czasu obracając kapustę i za pomocą noża i widelca po kolei obierać kapustę z liści (potrzeba nam ok. 20 liści). Lekko ostudzić, i z każdego liścia ostrym nożem odkroić zgrubiałe nerwy.

Do garnka wlać wodę, a gdy się zagotuje posolić, wsypać ryż i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż ryż wchłonie wodę i ostudzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do miski przełożyć mielone mięso, ostudzony ryż, cebulę i czosnek. Dodać surowe jajko, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i nakładać na liście kapusty (około 1 ½ łyżki na 1 liść). Boki liścia złożyć do środka i zwinąć gołąbka.

Gotowe gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym olejem.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć masło i roztopić. Następnie przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i smażyć, do momentu aż woda wyparuje. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Razem wymieszać, smażyć jeszcze przez 1 minutkę. Następnie wlać 2 szklanki wody, dodać listek laurowy i razem zagotować. W pozostałej wodzie (1/3 szklanki) dokładnie rozmieszać mąkę pszenną i wlać do gotujących się pieczarek, a gdy sos się zagotuje, zdjąć z ognia. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku, pokrojoną natkę zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i gorącym pieczarkowym sosem zalać gołąbki.

Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać gołąbki przez około 55 minut w temperaturze 170 °C. Z podanych składników wyjdzie około 20 gołąbków.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.