smaczny.pl przepisy kulinarne

Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
3.709677419 stars based on 62 reviews Dania główne

Przepyszne gołąbki z dodatkiem pieczarek w kapuście włoskiej. Całość podawana jest polana pysznym, aksamitnym sosem pomidorowym - trochę pracy przy nich jest, ale warto, bo potem tylko odgrzewamy i obiad mamy z głowy na 2-3 dni :) Smacznego!

Składniki:

Gołąbki:
1 kapusta włoska (około 2,5 kg)
1 kg ryżu
50 dag łopatki wieprzowej (mielonej)
2 łyżki masła
30 dag cebuli
50 dag pieczarek
pieprz
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
tymianek
przyprawa w płynie Maggi
1 kostka rosołowa
Sos pomidorowy:
2 ½ łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
20 dag koncentratu pomidorowego
pieprz biały
pieprz cayenne
przyprawa w płynie Maggi
3 łyżki śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Kapustę włoską obrać z liści wierzchnich, opłukać i wyciąć głąb. Następnie przełożyć do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować na małym ogniu i przy pomocy noża oraz widelca ściągać po kolei liście z kapusty. Ostudzić, a następnie ostrym nożem odciąć gruby nerw z każdego liścia.

Ryż wypłukać i ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Łopatkę wieprzową opłukać i zmielić (najlepiej jeśli zmielą nam już w sklepie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek.

Do ryżu dodać usmażoną cebulę z pieczarkami, mielone mięso oraz szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, tymianku, majeranku i kilka kropel przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Liście kapusty rozłożyć i łyżką nakładać ryżowy farsz, zwijać gołąbki i układać w dużym żaroodpornym naczyniu lub rondlu. 1 litr wody podgrzać, rozpuścić w nim kostkę rosołową i zalać gołąbki (powinna zakryć naczynie z gołąbkami do połowy). Na gołąbki położyć listek laurowy, naczynie przykryć, włożyć do piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 150 °C. Do tej ilości składników będą potrzebne nam 2 duże naczynia lub rondle.

W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać koncentrat pomidorowy rozmieszany z 1 ½ szklanką zimnej wody. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i chwilkę pogotować. Dodać szczyptę pieprzu cayenne i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.

Gorące gołąbki wykładać na talerz i polać gorącym sosem.

Z podanych składników wyjdzie około 24 gołąbki, a sosu wystarczy na około 12 gołąbków. Będziemy mieć obiad na 2 dni, a na drugi dzień gołąbki tylko podgrzewamy, a sos robimy nowy.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7703 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Tam obok mięsa jest jeszcze cebula, czosnek, są pieczarki, także to się wszystko ładnie dopasuje - i ilościowo i smakowo :) Ale ryżu oczywiście zawsze można dać mniej, pozdrawiam :)
Dorota [2017-03-16 21:59:23]
Kilogram ryżu na pół kg mięsa to chyba lekuchna przesada jeśli chodzi o proporcje. Kilo ryżu to po ugotowaniu góra ryżu...:) Ale może to rzecz gustu. Ja daję zdecydowanie mniej, dużo mniej :)
Ania [2017-03-16 10:01:44]
No zawsze można użyć mniej ryżu, a można go też odłożyć i ewentualnie potem dodać - jak będzie taka potrzeba. Ja użyłam 1 kg, bo miałam dużą kapustę, i większość tych dużych liści zostało użyte do gołąbków, więc "czymś" musiałam je faszerować, ale spokojnie gołąbki wyszły bardzo dobre, bo tam oprócz ryżu były też inne składniki, co w efekcie końcowym dało, aż 24 duże i smaczne gołąbki :) Raz gotujemy, a jemy kilka dni ;) Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2015-11-05 13:10:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.