Przepisy Extra

Golonka pieczona w kapuście kiszonej

Składniki:

1 kg golonki (1 tylne)
Marynata do golonki:
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
przyprawa do gyrosa
gałka muszkatołowa
rozmaryn
kminek (cały)
majeranek
pieprz czosnkowy
sól czosnkowa
2 łyżki oleju
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Dodatkowo:
750 ml wody
1 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
30 dag cebuli
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
kminek (mielony)

Sposób wykonania:

Golonkę opalić lub ogolić, a następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski i dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, przyprawy do gyrosa, gałki muszkatołowej, rozmarynu, kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, pieprzu i soli czosnkowej. Dodać olej, ziarenka jałowca, ziela angielskiego i listek laurowy. Całość razem wymieszać i przyprawami natrzeć golonkę. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Do garnka wlać wodę i zagotować. Przełożyć golonkę wraz z przyprawami i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, przełożyć cebulę i zrumienić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Do rondla przyłożyć kapustę kiszoną (najlepiej ukiszoną w domu). Dodać cebulę z czosnkiem oraz szczyptę kminku i rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, a następnie na środku rondla zrobić wgłębienie i przełożyć ugotowaną golonkę (kto nie liczy kalorii może ją po ugotowaniu lekko zrumienić na oleju). Wywar, w którym gotowała się golonka przecedzić i wlać do rondla z kapustą i golonką (dokładnie potrzebujemy 1 ½ szklanki wywaru). Całość przykryć pokrywką i zapiekać na małym ogniu przez około 80 minut.

Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniaki lub tylko z musztardą - pycha :)

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.28 stars based on 40 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.