Przepisy Extra

Golonka pieczona w rękawie foliowym

Cudna, soczysta i bardzo aromatyczna golonka upieczona w zwykłym rękawie foliowym :)

Długo się zastanawiałam czy tak się da, bo golonkę zawsze gotowałam na różne sposoby, ale piec, tak na "sucho" jeszcze nigdy, aż do tego raz ;)

Zaryzykowałam i stwierdzam, że tak się da i jest smacznie! Czytaj więcej

Mało pracy przy niej jest, wystarczy ją zamarynować, potem włożyć do lodówki na noc, a na drugi dzień piec. No! trochę trzeba się na nią na czekać, ale warto!

Serwujemy ją z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką lub po prostu z musztardą - tak na szybko :)

Składniki:

1 golonka tylna (ok. 1,70 kg)
kminek (mielony)
cynamon
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
majeranek
3 ząbki czosnku
1 ½ łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 liść laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
10 dag cebuli
10 dag jabłka

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć na dużą patelnię lub talerz. Obsypać szczyptą mielonego kminku, cynamonu, pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne i rozgniecionego w palcach majeranku.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i rozgnieć widelcem, tak żeby puścił sok. Następnie przełożyć na golonkę, dodać olej i całość razem natrzeć przyprawami.

Golonkę przełożyć ostrożnie do rękawa foliowego. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego oraz jałowca, a także przekrojone na połowę cebule w łupinie i jabłka w skórce, a także pozostałe przyprawy z olejem z naczynia, w którym była golonka.

Całość szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień golonkę zamkniętą w rękawie przełożyć do dużego rondla lub naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika (tak na 1-2 godziny przed pieczeniem wyciągnąć ją z lodówki, aby się ogrzała).

Golonkę piec przez około 120 minut w temperaturze 170 °C. Następnie rękaw przeciąć i włożyć golonkę jeszcze na około 20 minut, aby się ładnie zrumieniła.

Podawać na gorąco z dodatkiem musztardy i świeżych bułeczek.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
17 odsłon dziennie
2 opinie | Wyraź opinię
4.1420289852 stars based on 483 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Golonkę posypujemy ziołami, dodajemy rozgnieciony z solą czosnek, olej na koniec - i tym wszystkim nacieramy golonkę. Tak napisałam i tak też zrobiłam, powodzenia :)
Dorota [2017-07-23 22:26:07]
Do czego dodać olej? Polać go na golonkę czy wlać do talerza, w którym leży golonka i nasmarować ją olejem? To nie jest sprecyzowane. A może rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i natrzeć golonkę?
Ania [2017-07-23 18:45:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.