Przepisy Extra

Golonka w piwie z jarzynami

Składniki:

2 ½ kg golonki (np. 3 tylne)
Marynata:
2 litry wody
2 łyżki soli
10 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
5 liści laurowych
1 główka czosnku
25 dag cebuli
15 dag marchwi
15 dag pietruszki (korzeń)
10 dag selera (korzeń)
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
ostra papryka w proszku
Dodatkowo:
3 łyżki musztardy
4 łyżki oleju
15 dag marchwi
15 dag pietruszki (korzeń)
5 dag selera (korzeń)
10 dag cebuli
750 ml jasnego piwa

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić (jak jest taka potrzeba to opalić), opłukać i osuszyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w ósemki. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki. Całą główkę czosnku przeciąć na pół (wzdłuż).

Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, liście laurowe, czosnek, cebulę, marchew, pietruszkę, seler, czarny pieprz i szczyptę ostrej papryki w proszku. Na koniec przełożyć golonka i razem wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce (co dziennie golonka obrócić w zalewie).

Następnie golonka wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każde golonko natrzeć musztardą. Do dużego rondla wlać olej, przełożyć golonka i zrumienić z każdej strony.

Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do obsmażonych golonek przełożyć marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Całość zalać piwem i dusić pod przykryciem przez około 2 ½ godziny (od czasu do czasu golonka należy odwrócić).

Golonka można podawać same z bułeczką i musztardą lub z ziemniakami. Podajemy je razem z warzywami, z którymi się gotowały i polewamy lekko powstałym sosem.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4888888888 stars based on 18 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.