Przepisy Extra

Golonka w piwie z jarzynami

Składniki:

2 ½ kg golonki (np. 3 tylne)
Marynata:
2 litry wody
2 łyżki soli
10 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
5 liści laurowych
1 główka czosnku
25 dag cebuli
15 dag marchwi
15 dag pietruszki (korzeń)
10 dag selera (korzeń)
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
ostra papryka w proszku
Dodatkowo:
3 łyżki musztardy
4 łyżki oleju
15 dag marchwi
15 dag pietruszki (korzeń)
5 dag selera (korzeń)
10 dag cebuli
750 ml jasnego piwa

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić (jak jest taka potrzeba to opalić), opłukać i osuszyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w ósemki. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki. Całą główkę czosnku przeciąć na pół (wzdłuż).

Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, liście laurowe, czosnek, cebulę, marchew, pietruszkę, seler, czarny pieprz i szczyptę ostrej papryki w proszku. Na koniec przełożyć golonka i razem wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce (co dziennie golonka obrócić w zalewie).

Następnie golonka wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każde golonko natrzeć musztardą. Do dużego rondla wlać olej, przełożyć golonka i zrumienić z każdej strony.

Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do obsmażonych golonek przełożyć marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Całość zalać piwem i dusić pod przykryciem przez około 2 ½ godziny (od czasu do czasu golonka należy odwrócić).

Golonka można podawać same z bułeczką i musztardą lub z ziemniakami. Podajemy je razem z warzywami, z którymi się gotowały i polewamy lekko powstałym sosem.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.5 stars based on 20 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.