Przepisy Extra

Grillowane kotlety mielone z serem mozzarella

To niekonwencjonalny przepis na ciekawą i niepowtarzalną smakowo potrawę z grilla. Połączenie sera, mięsa oraz ziół i smaku pomidorów w jednej potrawie. Pomimo sporej ilości składników, jak na potrawę z grilla, jej przygotowanie jest szybkie.

Mięso użyte do wykonania przepisu zostało zmielone po czym dodano do niego pomidory w proszku, a następnie doprawiono ziołami. Tak przygotowane mięso stanowi osłonę dla sera mozzarella, który zostanie zamknięty wewnątrz utworzonego w ten sposób kotleta.

Całość szczelnie zamknięta w folii aluminiowej, będzie pieczona na grillu. Wszystkie składniki kotleta podczas grillowania, w wysokiej temperaturze, przechodzą swoim aromatem, a wytapiający się tłuszcz spowoduje, że kotlet nie będzie wysuszony. Czytaj więcej

Kotlety mają aromatyczny i pyszny smak, doskonale komponują się z ziemniakami oraz innymi warzywami, również przygotowanymi na grillu, albo jako samodzielne danie z dipem lub sosem np. czosnkowym oraz z sałatą zieloną.

To super smaczne danie o ciekawym przekroju smakowym. Polecamy!

Składniki:

50 dag mielonego mięsa
125 g sera mozzarella (1 kulka)
1 ząbek czosnku
pomidory w proszku
bazylia
oregano
sól
pieprz
szczypiorek

Sposób wykonania:

Do mielonego mięsa dodać obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, szczyptę pomidorów w proszku, bazylii, oregano, soli, pieprzu i szczypiorku. Całość razem wymieszać i podzielić na 4 części.

Ser mozzarella podzielić na 4 części.

Z jednej części mięsa zrobić kulę spłaszczyć, na środek położyć jedną część sera mozzarella, a następnie zlepić mięso i zrobić dużą kulę. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami mięsa i zrobić jeszcze trzy takie kule z niespodzianką.

Kule mięsne zawinąć w aluminiową folię (każdą osobno) i lekko spłaszczyć. Położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 15 minut z każdej strony.

Podawać z sosem czosnkowym i ulubioną sałatką.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.525 stars based on 16 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.