Przepisy Extra

Grillowane ziemniaki z koperkiem

Do wykonania tego przepisu kulinarnego na potrawę z grilla wykorzystamy palący się w grillu węgiel drzewny.

Przed tym jednak musimy przygotować odpowiednio ziemniaki. Po wykonaniu czynności opisanych w przepisie, umieszczamy zapakowane ziemniaki w popiele.

Plusem takiego sposobu grillowania ziemniaków jest to, że ruszt nad ogniem można w tym samym czasie wykorzystać do pieczenia innych potraw, np. mięsa, kiełbasek, szaszłyków bądź ryb, po czym gorące ziemniaki można podać jako dodatek do dania z rusztu... Czytaj więcej

Ziemniaczki te mają wspaniały smak i z pewnością każdy skusi się, by je skosztować. Świetnie smakują serwowane z sosem czosnkowym. A miłośnicy czosnku mogą obok ziemniaczka do aluminiowej folii włożyć ząbek czosnku - mniam :)

Takie ziemniaki są lekkostrawne i dostarczają nam dużo witamin (najwięcej jest w nich witaminy C) oraz minerałów, ważnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedzmy je więc na zdrowie :)

Polecamy i smacznego grillowania!

Składniki:

1 kg ziemniaków (podobnej wielkości)
1 pęczek koperku
sól morska

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać do nich koperek, sól morską i razem wymieszać.

Na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) kłaść po 2-3 ziemniaki i dokładnie zawinąć. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego węgla drzewnego lub brykietu. Grillować około 30 minut. W tym samym czasie na ruszcie można grillować np. szaszłyki.

Grillowane ziemniaki można podawać ze stekami, grillowaną rybą, szaszłykami, dowolnym dipem i sałatką.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.