Przepisy Extra

Grillowany arbuz

Grillowane mięso, kiełbasa z grilla czy grillowane owoce to pewnie najczęściej przyrządzane na grillu potrawy. Ale arbuz z grilla? I tu przyjemna i naprawdę smaczna niespodzianka. Arbuza da się bardzo fajnie przygotować na grillu.

To bardzo słodki i gwarantujący niepowtarzalne wrażenia smakowe deser. Warto dodać, że pomimo dużej ilości słodyczy to arbuza z grilla można zaliczyć do zdrowych dań. Jego smak po upieczeniu jest tak niesamowity, że jedząc go z zamkniętymi oczami trudno stwierdzić, że jemy arbuza :) Czytaj więcej

Przygotowanie jest bardzo proste. Po pokrojeniu arbuza w plastry, należy je nasączyć pędzelkiem wcześniej przygotowaną marynatą. Arbuza grillujemy ze skórką. Aromat i smak niemożliwy do opisania. Trzeba osobiście spróbować. Polecamy!

Składniki:

1 kg arbuza (ok. 1/4 arbuza)
Słodko-kwaśna marynata:
1 ½ łyżki soku z limonki
1 ½ łyżki miodu
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Do miseczki przełożyć sok z limonki, miód i olej. Całość dokładnie rozmieszać.

Arbuza pokroić w około 1,5 cm plastry. Posmarować z jednej strony słodko-kwaśną marynatą (za pomocą pędzelka) i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować przez około 10 minut z jednej strony. Następnie posmarować z drugiej strony i delikatnie obrócić plastry arbuza. Grillować dalej przez około 7-10 minut.

Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Cudownie pachnie ten arbuz jak się „grilluje” ma taki słodki zapach, przypomina mi watę cukrową, no po prostu przyciąga wszystkich domowników i sąsiadów jak się grilluje ;) A smakuje?... cudownie! Warto się skusić :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Lody
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.