smaczny.pl przepisy kulinarne

Grillowany czosnek

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
3.058823529 stars based on 51 reviews Przystawki

Można zadać pytanie, w jakim celu grillować czosnek? I czym różni się czosnek surowy od pieczonego czosnku na grillu? Już odpowiadam...

Najczęściej czosnek dodawany jest w charakterze przyprawy do potrawy podczas jej przygotowywania. Tutaj osobno przygotowana główka czosnku, poddana obróbce termicznej na ruszcie stanowi doskonały dodatek do dań wykonanych na grillu lub w sposób tradycyjny, w kuchni.

Dobrze przygotowany na grillu czosnek jest miękki, do tego stopnia, że można go ładnie rozsmarować na kanapce, która nabiera wyrazistego aromatu i smaku, jest po prostu przepyszna. W ten sposób można zastąpić np. w daniach mięsnych musztardę czy chrzan. Czytaj więcej

Ponadto grillowany czosnek jest spokojniejszy i łagodniejszy w smaku oraz w zapachu niż ten surowy. Tak więc dania nim doprawione uzyskują często nowe oblicze kulinarne.

Taki czosnek to świetna sprawa i być może niezbyt popularny jeszcze sposób na wykorzystanie go do przyprawiania potraw.

Warto się skusić na taką pychotkę z grilla :)

Smacznego!

Składniki:

2 główki czosnku

Sposób wykonania:

Główkę czosnku położyć na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i dokładnie zawinąć. Każdą główkę czosnku zawijamy osobno w folię. Tak przygotowany czosnek położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 30 minut. Od czasu do czasu główkę czosnku należy odwracać, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie czosnek należy wyciągnąć z folii.

Grillowana główka czosnku powinna być miękka, a same ząbki czosnku powinny się łatwo wyciskać z łupiny. Takim czosnkiem można smarować pieczywo. Jest on również doskonałym dodatkiem do kiełbasy, mięsa i szaszłyków z grilla.

Grillowany czosnek ma delikatniejszy smak od surowego czosnku.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
pycha dodatek do potraw z grilla
mimi [2010-06-21 15:07:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.