Przepisy Extra

Grillowany karczek

Ten przepis na karkówkę z grilla można nazwać wzorcowym. Przygotowanie mięsa z karczku do pieczenia na ruszcie grilla, poprzez marynowanie go przez 24 godziny w przygotowanej marynacie to powinien być standard w kuchni.

A po co w ogóle tracić czas i przygotowywać mięso wcześniej. Przecież można najzwyczajniej umyć mięso, porcjować, czymś doprawić i gotowe. Otóż nie!

Mięso namoczone w marynacie jest zdecydowanie lepsze w smaku oraz lepiej się upiecze na grillu i nie tylko. Marynata daje kruchość i soczystość, ponadto takie mięso szybciej się piecze. Marynowanie mięsa, również przeznaczonego do grillowania jest niezbędne, jeśli chcemy osiągnąć sukces kulinarny. Chyba każdy chce być pochwalony, jaki to z niego dobry kucharz. Czytaj więcej

Przepis na marynatę do mięsa podany na naszym portalu kulinarnym można stosować również do innych gatunków mięsa, nie tylko karczku. Wybierając składniki marynaty warto wziąć pod uwagę również własne preferencje smakowe :)

Zachęcamy do wypróbowania tej marynaty i tego przepisu na karczek z grilla na najbliższej imprezie. Sukces murowany!

Składniki:

1 kg karczku
sól
pieprz
Marynata:
6 łyżek oleju
4 łyżki pikantnego ketchupu
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
sól
ostra papryka w proszku
bazylia

Sposób wykonania:

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6 plastrów). Plastry karczku lekko rozbić, a następnie posypać solą i pieprzem.

Do szklanki wlać olej, pikantny ketchup, sok z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę i roztarty ze szczyptą soli czosnek, ostrą paprykę w proszku i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować rozbite plastry karczku. Zamarynowany karczek włożyć do lodówki na 24 godziny.

Następnie ułożyć karczek na rozgrzanym grillu. Piec około 20 minut, po 10 minut na jednej stronie.

Podawać z musztardą, pieczywem i dowolną sałatką.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.2029238256 stars based on 139680 reviews Dania główne

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7826 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Okres testowy wymaga założenia konta z podaniem wyłącznie adresu email oraz hasła dostępu. Rejestracja na okres testowy nie zobowiązuje do wykupienia abonamentu. Adres email będzie użyty wyłącznie w celach związanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym możliwa kontynuacja dostępu od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam i dziękuję za opinię :) Też dałam 1/2 łyżeczki ostrej papryki, ale to już jak kto woli, rzecz smaku, dlatego nie podawałam konkretnej ilości. Też uwielbiam taki karczek z grilla... mniam ;) Pozdrawiam i życzę smacznego ;)
Dorota [2008-07-15 13:03:49]
Jak zawsze super przepis:) robiłam i będe robić :) a jak to jest pokazane ,aż ślinkka na widok cieknie :) a jakie dobre z frytkami mniam mniam:) Dorotko,a ile dać ostrej papryki ja dałam 1/2 łyżeczki:)polecam wszystkim:) Pozdrawiam
ewa b11 [2008-07-14 22:45:14]
marynata super, nadaje sie nie tylko do karczka ale też innych mięs. Rewelka!
aguskak [2007-08-06 19:15:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.