smaczny.pl przepisy kulinarne

Grzyby w sosie cygańskim

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Dania główne

Leśne grzybki w trochę innym towarzystwie ;)

Zimą są przepyszne do obiadku, a serwować je można, jako sos do grubego makaronu - mówię Wam pycha!

Smacznego :)

Grzyby w sosie cygańskim

Składniki:

50 dag grzybów leśnych
15 dag cebuli (waga po obraniu)
10 dag czerwonej cebuli (waga po obraniu)
3 łyżki oleju
10 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
10 dag ogórków kiszonych
3 ząbki czosnku
1 szklanka wody
3 łyżki ketchupu
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki octu 10%
cukier trzcinowy
pieprz cayenne
pieprz czarny
½ pęczka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Grzyby leśne oczyścić, opłukać, pokroić i przełożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut i odcedzić.

Zwykłą i czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondelka przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.

Czerwoną paprykę oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Kiszone ogórki również pokroić w paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Następnie razem z kiszonymi ogórkami dodać do cebuli i wymieszać.

Wlać wodę, dodać ketchup, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, ocet, szczyptę cukru trzcinowego, pieprzu cayenne, soli i czarnego pieprzu do smaku. Razem wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do sałatki z grzybów i wymieszać.

Na koniec gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 370 ml.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.