Przepisy Extra

Grzyby z cebulą w przecierze pomidorowym

Nadmiar grzybów?? To już nie mrozimy, nie suszymy lecz przygotowujemy bardzo prostą sałatkę z grzybów :)

Grzyby z cebulą w przecierze pomidorowym to fajny i sprawdzony pomysł na pyszną sałatkę do obiadku. Fajnie sprawdza się również jako przekąska lub jako ciekawy dodatek do kanapek - pyszności! Czytaj więcej

Pracy przy niej jest naprawdę mało, a jedzenia dosyć dużo.

Taką grzybową sałatką warto odmienić sobie swoje menu, rodzinka będzie zachwycona :) A pasuje ona do wszystkiego: ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronów...

Smacznego :)

Grzyby z cebulą w przecierze pomidorowym

Składniki:

1 kg grzybów
5 liści laurowych
15 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
sól
40 dag cebuli (waga po obraniu)
1/3 szklanki oleju
20 dag przecieru pomidorowego
½ szklanki wody
2 łyżki octu 10%
1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Do garnka wlać wodę (około 2 litrów), dodać liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i szczyptę soli. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie przełożyć grzyby, wymieszać i od zagotowania gotować przez około 10 minut. Przelać przez sitko.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w pół krążki. Do rondelka wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, ocet i cukier. Razem wymieszać i zagotować.

Do pomidorowej masy z cebulą przełożyć grzyby z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie całość przełożyć do czystych i suchych słoików, wcześniej wyparzonych.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut na małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.44 stars based on 10 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.