Przepisy Extra

Grzyby w zalewie

Składniki:

1 ½ kg pieczarek średniej wielkości
2 jajka
bułka tarta olej do smażenia
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu 10%
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
10 dag przecieru pomidorowego
2 cebule
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
Vegeta
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Pieczarki opłukać i osuszyć. Następnie obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, ketchup, przecier pomidorowy, cebule, liść laurowy, ziele angielskie, Vegetę, przyprawę w płynie Magi, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie dodać usmażone pieczarki. Cały garnek położyć na małym ogniu. Zagotować i gotować około 15 minut. Lekko ostudzić i przełożyć do przezroczystej salaterki. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
4.4166666664 stars based on 48 reviews Przystawki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Grzyby serwujemy na zimno :)
Dorota [2017-12-19 11:55:38]
Na zimno czy na ciepło?
Ariel [2017-12-18 17:33:36]
Tak, pieczarki mają być całe.
Dorota [2010-11-17 09:26:15]
Pieczarki całe nie krojone tak rozumiem
AWE [2010-11-17 07:45:15]
Można smażyć je na głębokim oleju, powodzenia :)
Dorota [2010-11-15 11:51:13]
Czy pieczarki mają być smażone w głębokim oleju?
Justyna [2010-11-14 15:05:37]
Pycha. Nie robiłam ,akurat z tego przepisu,ale jadłam juz to. Super. Nawet na Wigilie to zrobilam. Polecam.:-)))
Lilka [2010-11-13 20:13:16]
Myślę, że można.
Dorota [2010-11-13 18:58:54]
Czy można użyć innych grzybów?
Marzena [2010-11-13 09:15:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.