Przepisy Extra

Gulasz wieprzowy z gruszką

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej
kurkuma
gałka muszkatołowa
imbir (w proszku)
sól
pieprz czarny
1 łyżka oleju (kokosowego)
10 dag cebuli
1 ząbek czosnku
3 ziarenka jałowca
2 szklanki wody
½ szklanki białego wina (wytrawnego)
25 dag gruszek (waga po obraniu 2 średnich)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oregano
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć szczyptą kurkumy, gałki muszkatołowej, imbiru, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić.

Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ziarenka jałowca, wodę, białe wino, zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Gruszki obrać ze skórki i oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do mięsa, wymieszać i dusić jeszcze (jeśli gruszki są twarde to 10 minut, a jeśli miękkie to 5 minut).

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do gulaszu, wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę oregano, natki zielonej pietruszki i ponownie razem wymieszać.

Podawać na ciepło z kaszą bulgur lub inną ulubioną i dowolnym dodatkiem obiadowym.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.