smaczny.pl przepisy kulinarne

Gulasz wieprzowy z gruszką

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej
kurkuma
gałka muszkatołowa
imbir (w proszku)
pieprz czarny
1 łyżka oleju (kokosowego)
10 dag cebuli
1 ząbek czosnku
3 ziarenka jałowca
2 szklanki wody
½ szklanki białego wina (wytrawnego)
25 dag gruszek (waga po obraniu 2 średnich)
oregano
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć szczyptą kurkumy, gałki muszkatołowej, imbiru, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić.

Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ziarenka jałowca, wodę, białe wino, zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Gruszki obrać ze skórki i oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do mięsa, wymieszać i dusić jeszcze (jeśli gruszki są twarde to 10 minut, a jeśli miękkie to 5 minut).

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do gulaszu, wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę oregano, natki zielonej pietruszki i ponownie razem wymieszać.

Podawać na ciepło z kaszą bulgur lub inną ulubioną i dowolnym dodatkiem obiadowym.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7711 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.