Przepisy Extra

Indyk z orientalną nutką

Składniki:

60 dag udźca z indyka
kurkuma
curry
imbir
kardamon
pieprz cayenne
sól
pieprz
1 ½ łyżki oleju kokosowego
10 dag cebuli
1 goździk
1 listek laurowy
¾ szklanki wody
½ łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Udziec z indyka opłukać i osuszyć. Oprószyć szczyptą kurkumy, curry, imbiru, kardamonu, pieprzu cayenne, soli, zwykłego pieprzu i natrzeć mięso.

W rondelku rozgrzać olej kokosowy, przełożyć udziec z indyka i zrumienić z każdej strony.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa, wymieszać i zrumienić. Wlać wodę, dodać goździka i listek laurowy. Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.

Do 2 łyżek wody wsypać mąkę pszenną i rozmieszać. Wlać do gotującego się mięsa, razem wymieszać i zagotować.

Udziec z indyka podawać na gorąco, pokrojonego w plastry. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami polanymi ostrym cebulowym sosem i czerwonymi buraczkami.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.3777777776 stars based on 9 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jest pyszne, miękkie, klejące - bardzo lubię udziec z indyka :) A z tymi przyprawami jeszcze aromatyczne - mniam! Z ryżem rewelacja, i do tego miałam surówkę z pekinki na słodko z ananasem, porem, rodzynkami i orzechami - super zestaw - polecam :)
OlaZ. [2019-02-20 11:47:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.