Jabłka obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wlać do gorących jabłek. Razem dokładnie wymieszać i ostudzić.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników. Następnie rozłożyć tężejącą masę jabłkową, a na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt naturalny, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Do rondelka przełożyć masło, dodać wodę, cukier puder i kakao do ciast. Położyć na małym ogniu i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na koniec zdjąć z ognia (gdy będzie problem z połączeniem się składników, należy zmiksować je mikserem). Żelatynę dokładnie rozmieszać w 2 łyżkach gorącej wody. Do gorącej polewy wsypać kakao do mleka i rozmieszać. Na koniec wlać ciepłą żelatynę i całość ponownie wymieszać. Gotową polewę czekoladową wylać na herbatniki, gdy ostygnie włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.