smaczny.pl przepisy kulinarne

Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia

Dodane przez w dniu
216 odsłon dziennie
2 opinie | Wyraź opinię
3.597014925 stars based on 67 reviews Ciasta i słodkości
Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia

Składniki:

Masa jabłkowa:
1,20 kg jabłek (waga po obraniu)
2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietankowa:
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
3 łyżki cukru pudru
aromat cytrynowy
2 łyżki żelatyny
Błyszcząca polewa czekoladowa:
10 dag masła
4 łyżki wody
6 łyżek cukru pudru
2 ½ łyżki kakao do ciast
3 łyżki kakao (do mleka)
1 łyżeczka żelatyny

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wlać do gorących jabłek. Razem dokładnie wymieszać i ostudzić.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników. Następnie rozłożyć tężejącą masę jabłkową, a na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników.

Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt naturalny, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Do rondelka przełożyć masło, dodać wodę, cukier puder i kakao do ciast. Położyć na małym ogniu i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na koniec zdjąć z ognia (gdy będzie problem z połączeniem się składników, należy zmiksować je mikserem). Żelatynę dokładnie rozmieszać w 2 łyżkach gorącej wody. Do gorącej polewy wsypać kakao do mleka i rozmieszać. Na koniec wlać ciepłą żelatynę i całość ponownie wymieszać. Gotową polewę czekoladową wylać na herbatniki, gdy ostygnie włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Nie, ja użyłam zwykłego naturalnego jogurtu i on nie był za gęsty. Ale myślę, że grecki też się tutaj dobrze sprawdzi, można ewentualnie wtedy dodać ciutkę mniej żelatyny ;) Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2017-12-06 21:07:40]
Jogurt do masy - mówimy o tym gęstym, greckim? Tylko się upewniam :)
Anna [2017-12-06 14:11:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.