Przepisy Extra

Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Składniki:

Masa jabłkowa:
1,20 kg jabłek (waga po obraniu)
2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
3 łyżki cukru pudru
aromat cytrynowy
2 łyżki żelatyny
Błyszcząca polewa czekoladowa:
10 dag masła
4 łyżki wody
6 łyżek cukru pudru
2 ½ łyżki kakao do ciast
3 łyżki kakao (do mleka)
1 łyżeczka żelatyny

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wlać do gorących jabłek. Razem dokładnie wymieszać i ostudzić.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników. Następnie rozłożyć tężejącą masę jabłkową, a na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników.

Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt naturalny, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Do rondelka przełożyć masło, dodać wodę, cukier puder i kakao do ciast. Położyć na małym ogniu i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na koniec zdjąć z ognia (gdy będzie problem z połączeniem się składników, należy zmiksować je mikserem). Żelatynę dokładnie rozmieszać w 2 łyżkach gorącej wody. Do gorącej polewy wsypać kakao do mleka i rozmieszać. Na koniec wlać ciepłą żelatynę i całość ponownie wymieszać. Gotową polewę czekoladową wylać na herbatniki, gdy ostygnie włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.2848549944 stars based on 1862 reviews Ciasta i słodkości
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Super ciacho, robiłam dwa razy, raz z jasnymi herbatnikami, a raz z kakaowymi - też fajnie smakuje, a do tego prezentuje się całkiem, całkiem ;)
Zosia40 [2020-03-12 23:22:26]
Nie, ja użyłam zwykłego naturalnego jogurtu i on nie był za gęsty. Ale myślę, że grecki też się tutaj dobrze sprawdzi, można ewentualnie wtedy dodać ciutkę mniej żelatyny ;) Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2017-12-06 21:07:40]
Jogurt do masy - mówimy o tym gęstym, greckim? Tylko się upewniam :)
Anna [2017-12-06 14:11:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.