smaczny.pl przepisy kulinarne

Jabłecznik z kokosem na cieście żytnim

Dodane przez w dniu
207 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.444444444 stars based on 9 reviews Ciasta i słodkości
Jabłecznik z kokosem na cieście żytnim

Składniki:

Ciasto żytnie:
1 ½ szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
1 ½ łyżki cukru (np. brzozowego)
4 żółtka
20 dag masła
Beza:
4 białka
4 łyżki cukru (np. brzozowego)
2 łyżki oleju
Masa jabłkowo-budyniowa:
1 litr wody
30 dag jabłek (waga po obraniu)
2 budynie waniliowe
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa:
20 dag masła
8 łyżek mleka
6 łyżek cukru (np. brzozowego)
20 dag wiórek kokosowych
Do dekoracji:
2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier brzozowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i masło. Całość razem wymieszać i zagnieść. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ciasto żytnie i nakłuć widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, olej i całość razem zmiksować, a następnie wyłożyć na ciasto żytnie. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać ze skórki, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przełożyć do garnka, wlać 750 ml wody i razem zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać budynie waniliowe w proszku, mąkę ziemniaczaną, wlać do gotujących się jabłek i pogotować razem przez 1 minutkę. Zdjąć z ognia i wyłożyć na upieczone, ostudzone ciasto i odłożyć do ostudzenia.

Do rondelka przełożyć masło, dodać mleko, cukier i razem zagotować. Następnie wsypać wiórki kokosowe, razem wymieszać, jeszcze trochę podsmażyć i gorącą kokosową masę wyłożyć na ostudzonym cieście. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ostudzić i gotowe ciasto schłodzić w lodowce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.