Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Do przegotowanej ciepłej wody dodać cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać sok z cytryny, razem wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę zimnej wody i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Na koniec wsypać galaretki cytrynowe w proszku, dodać otartą skórkę z cytryny i szczyptę kardamonu. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie ostudzić i zimą, tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt. Na masie jabłkowej rozłożyć herbatniki i całość włożyć do lodówki na około 30 minut.
Słodką śmietankę przelać do garnka, dodać do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Razem położyć na małym ogniu, i podgrzewając cały czas mieszać, aby czekolada się roztopiła, a masa połączyła. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny (koniecznie, bo inaczej się nie ubije). Czekoladowe cappuccino wsypać do miseczki (odsypać 2-3 łyżki do dekoracji), zalać ½ szklanki przegotowanej gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do ½ szklanki gorącej wody wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić mikserem, następnie wlać czekoladowe cappuccino i letnią żelatynę (masa zrobi się rzadka, ale proszę się nie bać). Całość razem wymieszać i wylać na herbatniki. Wierzch ciasta posypać czekoladowym cappuccino (odsypanym proszkiem). Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.