Przepisy Extra

Jabłecznik z czekoladową bezą i śliwkami

To bardzo ciekawy sposób na kakaowy jabłecznik w kruchym cieście - mniam :)

Na spodzie kruche ciasto, potem aromatyczne kawałki jabłuszek, a na górze krucha czekoladowa beza, a w niej schowane soczyste śliwki - normalnie owocowe cudo!

Ten jesienny wypiek jest dosyć łatwy i szybki do przygotowania.

Smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
5 żółtek
10 dag margaryny
15 dag masła
ok. 2 łyżki oleju słonecznikowego
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
sok z cytryny
½ szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
1 galaretka cytrynowa
Czekoladowa beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy
Dodatkowo:
½ kg śliwek
¼ szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, żółtka, margarynę, masło i olej słonecznikowy. Razem wymieszać, zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon. Wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę cytrynową w proszku i wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na surowe ciasto i ostudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać budyń czekoladowy w proszku i wymieszać. Połowę czekoladowej bezy wyłożyć na masę jabłkową, posypać bułką tartą, wyłożyć śliwki pokrojone w dużą kostkę i resztę czekoladowej bezy. Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
4.4133333332 stars based on 30 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
40 gram.
Ewelinka [2018-08-08 18:16:08]
A ten budyn czekoladowy to ile gram
Monika [2018-08-08 17:38:39]
Zwykły, mały budyń, na pół litra mleka. Udanego wypieku życzę :)
Ewelinka [2013-10-03 09:59:34]
jaki to ma być budyń duży czy mały do tej pianki
zuza [2013-10-02 21:59:55]
Bardzo się cieszę, że jabłecznik Wam smakuje. Potwierdzam, że na drugi dzień jest jeszcze lepszy, o ile jeszcze coś zostanie ;)
Ewelinka [2011-03-16 12:03:37]
Ciasto pychota bardzo dobre inie slodkie
beata [2009-10-03 20:06:10]
Ciasto pyszne!! polecam
Ewa [2009-09-30 21:19:32]
Ciasto pychotka, polecam, na drugi dzień jeszcze lepsze.
maag [2009-09-22 08:50:37]
bardzo dobre ciasto chociaż masa jabłkowa troche zaslodka;ale moze to przez jabłka byly malo kwaśne itak połowy blaszki już niema .pozdrawiam autorke przepisu
monika [2009-09-19 16:37:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.