Przepisy Extra

Jabłecznik z nutą poziomkowo-kokosową

Składniki:

Kruche ciasto:
20 dag masła
4 łyżki cukru trzcinowego
6 żółtek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki amarantusowej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
2 kisiele poziomkowe (z cukrem)
3 łyżki soku z cytryny
Masa kokosowa:
6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
aromat migdałowy
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady
1-2 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i żółtkami na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką amarantusową, z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do utartej masy maślanej, wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu, pod koniec smażenia dodać kisiel poziomkowy w proszku, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec smażenia dodać sok z cytryny, wymieszać i lekko ostudzić masę jabłkową.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki kokosowe, kilka kropli aromatu migdałowego i delikatnie razem wymieszać.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę jabłkową, a następnie masę kokosową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 25 minut (do zarumienienia się masy kokosowej). Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły i nie przypaliły. Gotową polewą czekoladową polać ostudzone ciasto w tzw. esy-floresy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-10-21 10:36:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.