smaczny.pl przepisy kulinarne

Jabłecznik z orzechami włoskimi

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.826086956 stars based on 23 reviews Ciasta

To ciasto to fajny pomysł na połączenie soczystych jabłuszek i bardzo zdrowych orzechów włoskich. To po prostu świetny jesienny wypiek!

Kruche ciasto z dodatkiem zdrowej żytnej, pełnoziarnistej mąki, a na nim słodkie i soczyste jabłuszka, potem orzechy włoskie z dodatkiem aromatycznego cynamonu, fajna orzechowa beza, i na koniec jeszcze trochę startego kruchego ciasta, a po upieczeniu i najlepiej tuż przed podaniem nasze ciacho obsypujemy słodkim pudrem - mniam :)

To ciasto jest idealne na każdą okazję - i na urodziny i do zwykłej kawusi... To coś dobrego dla miłośników orzechów włoskich.

To inny pomysł na ciasto z jabłkami, bo gdy znudzi nam się już tradycyjna szarlotka, albo chcemy sobie odmienić nasze jabłeczniki, to można skorzystać właśnie z tego sprawdzonego przepisu! U nas sukces gwarantowany - wypiek udany :) Czytaj więcej

Jabłecznik uda się na pewno, a miłośnicy czekolady mogą go jeszcze oblać dużą ilością chrupiącej polewy czekoladowej... pycha! W sezonie zimowym można do polewy czekoladowej dodać mielony cynamon i goździki - to taka rozgrzewająca i świąteczna wersja ciasta. To smakowite ciasto - pełne jabłek i orzechów jest idealne na Boże Narodzenie i na Sylwestra!

Jesienią, jeśli macie dużo jabłuszek i dużo orzechów włoskich, to śmiało można się skusić na taki smakowity wypiek - smacznego :)

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
20 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
70 dag jabłek (waga po obraniu)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
Orzechowa wkładka:
1 łyżeczka cynamonu
Beza orzechowa:
6 białek
½ szklanki cukru
5 łyżek oleju
Na wierzch ciasta:

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę żytnią razową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Jabłka obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, cukier i razem wymieszać. Na podpieczonym kruchym cieście rozsypać bułkę tartą, a następnie jabłka.

Orzechy włoskie pokroić na kawałki i dodać do nich cynamon. Razem wymieszać i rozsypać na owocowej masie.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie (lub starte na tarce o małych oczkach), olej i mąkę ziemniaczaną. Razem zmiksować i wyłożyć na ciasto, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7711 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.