smaczny.pl przepisy kulinarne

Jabłkowo-cukiniowe ciasto na biszkopcie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.04347826 stars based on 23 reviews Ciasta i słodkości
Jabłkowo-cukiniowe ciasto na biszkopcie

Składniki:

5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki orkiszowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
5 łyżek soku z cytryny
5 łyżek wody (przegotowanej zimnej)
Masa jabłkowo-cukiniowa:
½ kg jabłek (waga po obraniu)
½ kg cukinii (waga po obraniu)
ok. 1/3 szklanki cukru
2 kisiele cytrynowe (z cukrem)
1 łyżka masła
Masa jogurtowa:
70 dag jogurtu naturalnego (2 duże kubki)
2 galaretki truskawkowe
Do dekoracji:
3 dag płatków migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Sok z cytryny wymieszać z wodą i nasączyć ponczem biszkopt.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i razem z jabłkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do garnka, wsypać cukier, wymieszać i smażyć na małym ogniu (przez około 30 minut) od czasu do czasu mieszając, aby masa owocowa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia wsypać kisiele cytrynowe w proszku i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło, wymieszać i gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Jogurty naturalne przełożyć do miski, wlać lekko tężejącą galaretkę truskawkową i całość razem zmiksować. Na koniec tężejącą masę jogurtową wyłożyć na maję jabłkowo-cukiniową, a wierzch ciasta posypać płatkami migdałów (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.