Przepisy Extra

Jagodowe ciasto z masą śmietankową i galaretką

Jagodowe ciasto z masą śmietankową i galaretką

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
sól
¾ szklanki cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
1/3 szklanki wody (letniej, przegotowanej)
2 łyżki soku z cytryny
Masa jogurtowo-jagodowa:
70 dag jogurtu naturalnego
3 ½ łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
½ szklanki wody
20 dag jagód
Masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
40 dag jogurtu greckiego
aromat arakowy
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Dodatkowo:
30 dag jagód
1 galaretka szafirowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i razem delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę.

Jogurt naturalny przełożyć do miski. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Przełożyć do masy i zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie rozmieszać. Letnią żelatynę wlać do jogurtowo-jagodowej masy i całość ponownie zmiksować.

Jedną część biszkoptu nasączyć cytrynowym ponczem, wyłożyć tężejącą masę jogurtowo-jagodową, przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć pozostałym cytrynowym ponczem. Włożyć do lodówki na około 10 minut.

Kolejną żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Śmietankę ubić, dodać do niej cukier puder, jogurt grecki, kilka kropel aromatu arakowego i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Kolejne jagody przebrać, opłukać, osuszyć i rozłożyć na masie śmietankowej. Galaretkę szafirową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i tężejącą wylać na jagody. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Zakochałam się w tym ciachu, uwielbiam też jagody. RObiłam go już parę razy, i też z kakaowym biszkoptem. Dla mnie ta wersja pasuje lepiej, i wyglądem i smakiem, polecam! Aaa... gdy nie ma jagód używam malin, rewelacja! też w tym cieście dobrze się sprawdzają :)
Ola Z. [2022-07-28 00:23:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.