Przepisy Extra

Jagodzianki

Składniki:

Rozczyn:
2 łyżki mleka
2,5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
½ szklanki mleka
2 białka
sól
1 żółtko
3 łyżki cukru
Masa jagodowa:
35 dag jagód (2 szklanki)
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki wody (wrzącej)

Sposób wykonania:

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.

Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtko i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać roztopione masło, mleko, ubite jajka i rozczyn. Całość wymieszać i zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość i nakryć ręcznikiem kuchennym.

Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Dodać cukier puder i razem wymieszać.

Z miski wyciągnąć połowę ciasta drożdżowego, podsypać mąką pszenną, zrobić wałek i podzielić na 8 równych części. Każdą część ciasta rozciągnąć delikatnie na ręce (nie powodując dziur) i nałożyć łyżką jagody, potem skleić boki ciasta i uformować jagodziankę - podłużną bułeczkę. Położyć sklejeniem w dół na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby podrosły. Następnie w ten sam sposób zrobić jagodzianki z pozostałego drożdżowego ciasta.

Żółtko wymieszać z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować surowe jagodzianki. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 °C.

Do miseczki wsypać cukier puder i wlać sok z limonki oraz wrzącą wodę. Całość razem wymieszać na gładką masę. Gotowym lukrem posmarować wierzch jagodzianek.

Z podanych składników wyjdzie 16 apetycznych jagodzianek.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.5333333332 stars based on 6 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2015-12-15 09:04:35]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.