Przepisy Extra

Jajka faszerowane pastą czosnkową

To szybkie, proste i przepyszne do przygotowania jajeczka.

Idealne na wielkanocny stół, jak i na zimną płytę na przyjęcia. Fajnie też smakują na śniadanie lub kolację - najlepiej serwowane w weekend oczywiście ;)

Jeśli nie macie pomysłu czym w tym roku faszerować jajka, to ja polecam pyszną, zdrową i aromatyczną pastę czosnkową :) Z tych proporcji wychodzi ona delikatnie czosnkowa, dlatego takimi jajeczkami chętnie zajadają się nawet dzieci. A miłośnicy czosnku oczywiście mogą zwiększyć jego ilość! :) Czytaj więcej

Smacznego jajka!

Składniki:

8 jajek
2 ząbki czosnku (lub więcej)
zielona cebulka (kilka piórek)
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i delikatnie wyciągnąć żółtka. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem na papkę. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać do nich czosnek, zieloną cebulkę, majonez, śmietanę, musztardę oraz szczyptę ostrej papryki w proszku i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

Połówki jajek układać ciasno na półmisku, a miejsca po żółtkach uzupełnić pastą czosnkową. Gotowe jajeczka włożyć do lodówki do schłodzenia.

Przed podaniem na stół jajka udekorować listkami pietruszki, szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2 stars based on 7 reviews Przystawki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.