To szybkie, proste i przepyszne do przygotowania jajeczka.
Idealne na wielkanocny stół, jak i na zimną płytę na przyjęcia. Fajnie też smakują na śniadanie lub kolację - najlepiej serwowane w weekend oczywiście ;)
Jeśli nie macie pomysłu czym w tym roku faszerować jajka, to ja polecam pyszną, zdrową i aromatyczną pastę czosnkową :) Z tych proporcji wychodzi ona delikatnie czosnkowa, dlatego takimi jajeczkami chętnie zajadają się nawet dzieci. A miłośnicy czosnku oczywiście mogą zwiększyć jego ilość! :) Czytaj więcej
Smacznego jajka!
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i delikatnie wyciągnąć żółtka. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem na papkę. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać do nich czosnek, zieloną cebulkę, majonez, śmietanę, musztardę oraz szczyptę ostrej papryki w proszku i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Połówki jajek układać ciasno na półmisku, a miejsca po żółtkach uzupełnić pastą czosnkową. Gotowe jajeczka włożyć do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem na stół jajka udekorować listkami pietruszki, szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.