Przepisy Extra

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem

Jajko można z całą pewnością nazwać kulinarnym symbolem Świąt Wielkanocnych. Jest podstawowym produktem do święcenia w koszyczku wielkanocnym. Pod wieloma postaciami można go znaleźć na wielkanocnym stole; gotowane, zapiekane, na kanapkach i jako samodzielne danie oraz faszerowane różnymi specjałami. Pomysłów na jajka jest bez liku. Samych sposobów przygotowania jajek faszerowanych jest wiele.

Jajka mogą być przecięte do faszerowania wzdłuż, mogą być przekrojone w poprzek. Po wypełnieniu farszem można pozostawić je otwarte, można skleić majonezem, lub jeszcze lepiej, bo zdrowiej jogurtem, a ponadto wypełniać je dowolnymi produktami, jakie tylko przyjdą kucharzowi do głowy. A, co być może jest najważniejsze to zdrowe dania z jajka można jeść, bez specjalnej okazji przez cały rok. Czytaj więcej

Poniższy przepis na jajka faszerowane stanowi jedynie przykład... jajka przekrawamy na połowę wzdłuż, żółtka wyciągamy i ucieramy je z majonezem. Osobno w małą kosteczkę kroimy, pięknie pachnącą wędzonką - szyneczkę, orzeźwiający kiszony ogórek i lekkostrawny por. Dodajemy do utartych żółtek, przyprawiamy do smaku i aromatu: przyprawami i ziołami. Gotową masą faszerujemy połówki białek.

Tak apetycznie napełnione jajeczka układamy na dużym, owalnym talerzu wyłożonym rozkosznymi listkami zielonej sałaty i podajemy na wielkanocny stół. Razem z jajkami, na stół można podać też sosy, np. chrzanowy, ziołowy lub czosnkowy.

Smacznych Świąt Wielkanocnych! :)

Talerz pełen faszerowanych jaj

Składniki:

12 jajek
ok. 3 łyżki majonezu
10 dag szynki
3 ogórki kiszone
1 por
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
ogórek zielony
kilka liści zielonej sałaty

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połowę (wzdłuż jajka). Żółtka wyjąć i utrzeć z majonezem.

Szynkę, ogórki kiszone i por pokroić w drobną kostkę. Dodać je do masy żółtkowo majonezowej. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Przygotowaną masą napełnić połówki białek. Udekorować papryką w proszku i plasterkami ogórka zielonego.

Faszerowane jajka podawać na talerzu wyłożonym zieloną sałatą.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
25 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Super! Bardzo się cieszę, że tak Wam zasmakowały :)
Dorota [2013-10-11 23:58:34]
pierwsze jajka faszerowane ktorych zabrakło na imprezie urodzinowej pycha :)
Diana [2013-06-26 21:34:57]
rewelacja.
aguś [2010-09-16 11:41:22]
ja zamiast pora daje rzodkiewkę :)
pat [2010-08-28 16:26:38]
super ;)polecam !!!Mniam ,mniam;)
monika [2010-04-03 14:31:55]
maniam maniam bardzo dobre polecam !!
ania [2010-04-03 13:26:17]
Dziękuję, co roku takie robię :)
Dorota [2010-03-31 12:47:41]
i ładne pisanki na zdjęciu
nonna [2010-03-30 14:25:22]
Jajka PALCE LIZAĆ !!! Weszły na stałe do mojego menu. Czasem zamiast pora dodaję natkę pietruszki. Mniam :)))
Kasia [2010-03-30 12:01:14]
zamiast pora można dodać szczypiorku.
ja2611 [2009-12-29 08:35:54]
bardzo smaczne, mino iż zapomniałam dodać ogóka
agnesm27 [2009-01-03 12:20:33]
Wyśmienite, zrobiłam na "parapetówę" świetne jako przystaweczka:-))) Pozdrawiam serdecznie autora przepisu.
Monika [2008-08-17 13:17:48]
bardzo smaczne i na czasie.
boguslawa [2008-02-27 04:09:02]
smaczne i pożywne.
baśka [2008-01-22 20:13:35]
ja dodałam do tego sos czoskowy-palce lizac
krystyna 45 lat [2007-12-30 11:25:33]
pychotka,a przy tym szybkie w przyrzadzaniu
agaleczyca [2007-09-05 19:31:56]
pyszne :) Zostało mi troche farszu ale zjadłam go ze smakiem :)
ilka [2007-08-12 19:26:25]
bardzo dobre.polecam.janina janina
janina [2007-07-30 13:48:57]
pyszne polecam naprawdę
monika [2007-07-28 13:07:25]
pyszna przystaweczka! całej rodzince aż slinka ciekła.:-))).polecam
beti [2007-07-20 13:19:13]
bardzo fajna przystawka.Polecam.
halszka [2007-06-27 21:54:00]
dobre ale polecam wycisnac na to troche soku z cytryny:)
jola [2007-06-21 09:39:42]
super:):):)polecam
madzia [2007-04-22 11:43:44]
Dobre jajeczka. Polecam.
graja [2007-04-09 14:09:07]
naprawdę pyszne
aga [2007-04-05 13:09:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.