Przepisy Extra

Japoniec

Japoniec

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
30 dkg maku
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
20 dkg margaryny
60 dkg jabłek
8 łyżeczek kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie
olejek migdałowy

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.

Mak sparzyć i zmielić. Jaja z cukrem ubić na parze. Dodać do nich zmielony mak, roztopioną margarynę, starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie, olejek migdałowy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na surowe ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Ela w dniu
37 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Najlepiej też 30 dag, ewentualnie 40 dag (to zależy jakie są puszki, jak ma nam trochę maku zostać to można go dodać) ale jak damy za dużo to ciasto może wyjść suche. Jeśli puszka maku jest duża to można go sobie tak rozplanować, żeby wyszły 2 ciasta i to najlepiej różne ;) Pozdrawiam i udanych wypieków życzę :)
Dorota [2011-12-02 21:41:30]
ile należy użyć maku z puszki czy też 30 dkg?
Marta [2011-12-02 11:23:30]
Dziękuję za miłe i ciepłe słowa oraz za korzystanie z naszych przepisów. Ja powiem tak: dla Takich Osób chce się je wykonywać i dodawać na stronę :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-05 10:43:37]
Ciasto wyszło nawet dobre. Tylko, że miałam pod ręką papierówki, które są słodkie. Najlepsze jabłka do tego ciasta to jakieś kwaskowe, gdyż w przeciwnym razie będzie bardzo słodkie. Ale to mój błąd;-) Ogólnie ciacho można polecić.
Aneczka [2009-08-13 10:55:27]
Dokładnie tak jest napisane. Pozdrawiam.
Marcin [2009-04-10 11:58:02]
jabłka maja być potarkowane?
sylwia [2009-04-10 11:54:15]
Świetny efekt końcowy, choć robilam to ciasto pierwszy raz. Dodałam tylko mniej jabłek. pozdrawiam
cukierek [2009-03-24 13:39:39]
super super super czy mak mielony czy z puszki kupny rezultat końowy PYCHA!!!
Eva łakomczuch [2009-01-01 21:46:47]
Wszystkie składniki oprócz cukru (chyba, że masa nie zawiera cukru).
Dorota [2008-11-19 00:10:28]
mam pytanie-co należy dodać do gotowego maku z puszki?
Elżbieta [2008-11-18 23:38:50]
Nie należy dodawać do jajek dużo cukru.
Dorota [2008-10-23 15:17:16]
jak ubic jajka na parze bo cukier sie nie rozpuszcza
anka [2008-09-09 21:12:01]
jest naprawde swietny, moj facet jest zachwycony, a ja w koncu mam makowca bez ciatra drozdzowego, ktorego nie lubie :)
Małgorzata [2008-08-06 21:00:09]
To ciasto znam pod nazwa Szarlotka po japońsku. Moja mama je piecze na każde swięta odkąd pamiętam. Prponuję je upiec bez ciasta, sam mak. Pychota :)
Ewa [2008-03-19 18:10:11]
ciasto rewelacja. Wszystkim bardzo smakowało napewno je powtórze.!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iwona [2007-04-06 22:29:52]
jest proste , pyszne i orginalne-polecam
gabi [2007-04-05 16:42:59]
naprawde bardzo dobry udał się
samantha (05,012007 12;10) [2007-01-05 12:11:25]
naprawde bardzo dobry udał się
samantha (05,012007 12;1 [2007-01-05 12:11:25]
druga nazwa tego ciasta to Makowa szarlotka to samo rownie smaczne.
Ewa z Toronto [2006-12-18 22:09:52]
albo mi sie wydaje albo widziałam podobne ciasto ale sie nazywało,,szarlotka japońska``
milka [2006-09-01 18:08:07]
ciasto rewelacja , gościom smakowało , polecam
ula [2006-07-22 14:47:46]
ja je juz kiedy. piekłam tylko ze bez ciata
ala [2006-06-05 18:17:29]
ciasto pyszne zrobiłam na święta bardzo smakowało polecam goraco
beata [2006-01-11 14:35:47]
Rewelacja. Tyle tylko że spód zrobiłam z dwóch porcji - jest smaczniejsze bo jest tego więcej. I jeszcze jedno piekłam je ok 70 minut a nie 45. Po 45 minutach jeszcze się lepiło - może miałam za niska temperaturę ( 180 stopni). Ogólnie - SUPER!!!!!!!!
Aga [2004-12-23 15:41:49]
Pyszne ciasto. Zamiast mielić mak kupiłam gotową masę Prospony i trochę zmieniłam proporcje(więcej maku to i więcej kaszy manny).
ewa [2004-11-23 16:20:37]
Ciasto bardzo pyszne.Wierzch ciasta dekoruje rozpuszczoną w 1/2 kostki margaryny czekoladą gorzką i posypuje wiórkami kokosowymi.Japoniec w moich stronach robi furorę.Smakuje wyśmienicie schłodzony.
graza43 [2004-11-13 16:04:52]
Ciasto o nazwie/ Japoniec/ jest warte pracy którą trzeba wykonać, efekt końcowy jest wyśmienity,polecam wszystkim smakoszom.
Maria [2004-10-17 14:56:10]
Ciasto zrobiłam na urodziny syna. PYCHA. Kupiłam mak mielony. Było super. I po co robić makowiec?????
Dorka [2004-09-25 14:39:57]
Bardzo dobre ciasto. Słodziutkie i mięciutkie. Polecam. Respekt
Tomek / emeryt3 [2004-08-21 21:42:57]
prosze dodac 2 lyzki kawy zmielonej do masy makowejJanka
Janka [2004-07-16 11:07:57]
Ja ten placek nazywam po prostu makowcem i piekę go bez ciasta. Gorąco polecam. Do masy dodaję dość dużo rodzynków, migdałów w płatkach i posiekanych orzechów. Bardzo smaczny.
Danka [2004-04-26 19:27:06]
Bardzo dobre!!! Do maku dodałabym trochę soku z cutryny ale wrażenia jak najbardziej pozytywne
Gosia [2004-04-23 10:44:38]
RE-WE-LA-CJA!!! Maku nie mieliłam, lecz kupiłam już zmielony firmy Shwartau i do tego dodałam składniki z przepisu. To bedzie moje popisowe ciasto. Niedługo robię znów dla moich gosci ;-)
ola_la_la [2004-04-13 14:37:56]
Ciasto super, ale ja wierzch daję masę orzechową-pycha!
mloda [2004-04-08 14:37:48]
Naprawde pyszne. Zamiast mielic mak, mozna dodac gotowa mase makowa z puszki. Do masy makowej dodaje 2-3 lyzki kakao. Masa jest ciemniejsza.
AgaB. [2004-04-07 21:10:56]
Ciasto jest bardzo smaczne dla tych którzy je jedzą, a dla tych którzy je pieką (prócz mielenia maku) proste i zawsze sie udaje. Mój Japoniec piekę bez ciasta (sam mak-pycha) Pozdrawiam
Ewa [2004-03-18 10:33:22]
Ciasto nie za drogie,rodzinie smakowało!!!Polecam innym smakoszom ciast!Najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzone!!!
Gosia [2004-01-09 12:36:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.