Przepisy Extra

Jesienna zapiekanka z mielonym mięsem i mozzarellą

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli
3 łyżki oleju
50 dag mielonego mięsa
1 kg cukinii (waga po obraniu)
słodka papryka w proszku
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
majeranek
oregano
kminek (mielony)
sól prowansalska
pieprz
25 dag pomidorów (1 duży)
125 g mozzarelli (1 kulka)
bazylia

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut, a następnie odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię przelać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć mielone mięso, wymieszać łyżką i smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mielonego mięsa, wymieszać i w połowie smażenia dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, majeranku, oregano i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą prowansalską i pieprzem.

Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z zalewy i również pokroić w plasterki.

Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem (1 łyżką) i wykładać do niego przygotowane składniki: ½ ziemniaków, farsz mięsny z cukinią, ½ ziemniaków, plasterki pomidora i sera mozzarella. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą bazylii.

Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.1868852456 stars based on 61 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można i tak zrobić, pozdrawiam :)
Dorota [2017-11-30 09:26:25]
Zapiekanka może i smaczna ale strasznie się rozwala nie ma żadnego sosu w środku tylko cukinia sok puszcza proponuje odcisnąć cukinię i zrobić sos ze śmietanki i starkowanego sera
Ja [2017-11-29 22:19:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.