Przepisy Extra

Jesienna zapiekanka z mielonym mięsem i mozzarellą

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli
3 łyżki oleju
50 dag mielonego mięsa
1 kg cukinii (waga po obraniu)
słodka papryka w proszku
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
majeranek
oregano
kminek (mielony)
sól prowansalska
pieprz
25 dag pomidorów (1 duży)
125 g mozzarelli (1 kulka)
bazylia

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut, a następnie odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię przelać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć mielone mięso, wymieszać łyżką i smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mielonego mięsa, wymieszać i w połowie smażenia dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, majeranku, oregano i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą prowansalską i pieprzem.

Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z zalewy i również pokroić w plasterki.

Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem (1 łyżką) i wykładać do niego przygotowane składniki: ½ ziemniaków, farsz mięsny z cukinią, ½ ziemniaków, plasterki pomidora i sera mozzarella. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą bazylii.

Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.1733333332 stars based on 60 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można i tak zrobić, pozdrawiam :)
Dorota [2017-11-30 09:26:25]
Zapiekanka może i smaczna ale strasznie się rozwala nie ma żadnego sosu w środku tylko cukinia sok puszcza proponuje odcisnąć cukinię i zrobić sos ze śmietanki i starkowanego sera
Ja [2017-11-29 22:19:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.