smaczny.pl przepisy kulinarne

Jesienne danie z dyni i grzybów

Dodane przez w dniu
11 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.333333333 stars based on 3 reviews Dania główne
Jesienne danie z dyni i grzybów

Składniki:

40 dag cebuli
10 dag pora
2 łyżki oleju
40 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
2 ½ kg dyni (waga po obraniu)
35 dag grzybów leśnych
1 łyżka oleju
1 szklanka wody
6 ziarenek ziela angielskiego
kurkuma
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól (himalajska)
pieprz czarny
40 dag kiełbasy
10 dag wędzonej słoniny
35 dag pomidorów
1 główka czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
lubczyk (suszony)

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki, a następnie razem z cebulą przełożyć do dużego garnka i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z porem, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć i zdjąć z ognia.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z podsmażonymi warzywami i razem wymieszać.

Grzybki leśne oczyścić, opłukać i pokroić. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na małym ogniu, a następnie przełożyć do garnka z warzywami. Wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Kiełbaskę (jeśli jest taka potrzeba, to można obrać ze skóry) razem z wędzoną słoniną pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i zrumienić na małym ogniu. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie razem z całą zawartością patelni przełożyć do garnka z warzywami, wymieszać, dusić jeszcze razem 5 minut i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby puścił sok. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie razem z czosnkiem przełożyć do warzyw. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 minut, żeby składniki się przegryzły.

Podawać na gorąco, można z dodatkiem pieczywa.

Podane składniki wystarczą na około 14 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.