smaczny.pl przepisy kulinarne

Jogurtowiec z chałwą bez pieczenia

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.208333333 stars based on 24 reviews Ciasta i słodkości
Jogurtowiec z chałwą bez pieczenia

Składniki:

Niebieska masa jogurtowa:
1 galaretka niebieska (o smaku wieloowocowym)
1 ½ łyżeczki żelatyny
¾ szklanki wody
37 dag jogurtu naturalnego (duży kubek)
34 dag jogurtu bałkańskiego (duży kubek)
3 łyżki cukru pudru
Masa śmietankowa z chałwą:
2 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
15 dag chałwy
Do dekoracji:
2 dag chałwy
Dodatkowo:
15 dag herbatników
kolorowe cukierki
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
1 ½ łyżki mleka

Sposób wykonania:

Galaretkę niebieską i żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt naturalny i jogurt bałkański. Dodać cukier puder i razem zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną niebieską galaretkę i razem zmiksować.

Średniej wielkości tortownice o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, a na nie wyłożyć niebieską jogurtową masę. Włożyć do lodówki na około 5 minut, a następnie rozłożyć kolejną warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę i zmiksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i wymieszać. Następnie gotową śmietankową masę z chałwą wyłożyć na herbatniki, a na wierzchu ciasta rozsypać pozostałe, pokruszone herbatniki (około 3 dag) oraz pokruszoną chałwę.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewę lekko ostudzić i polać ciasto w tzw. esy floresy. Na koniec posypać kolorowymi cukierkami i włożyć do lodówki na noc.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-