Przepisy Extra

Kakaowa szarlotka z pomarańczowym akcentem

Składniki:

Kakaowe ciasto:
6 żółtek
3 łyżki cukru
25 dag masła
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
2 łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
kardamon
Masa piankowa:
6 białek
1 szklanka cukru
6 łyżek oleju (np. z pestek winogron)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kisiel żurawinowy
Dodatkowo:
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i dalej ucierać. Na koniec dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać i zagnieść kruche ciasto. ¾ kakaowego ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.

Jabłka przekroić, oczyść z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę (w skórce). Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać szczyptę kardamonu, wymieszać i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, kisiel żurawinowy w proszku i razem delikatnie wymieszać.

Na podpieczone kakaowe ciasto wyłożyć masę jabłkową, potem masę piankową, na niej rozłożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową i na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach słodzone kakaowe ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.