Przepisy Extra

Kakaowy biszkopt z malinami i masą piankową

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szklanki wody (przegotowanej, zimnej)
aromat arakowy
Masa piankowa:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
60 dag malin

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z kilkoma kroplami aromatu arakowego).

Galaretkę truskawkową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Galaretkę agrestową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Mleko skondensowane niesłodzone wlać do miski, ubić i podzielić na połowę. Do jednej części masy dodać tężejącą truskawkową galaretkę, razem zmiksować i wylać na kakaowy biszkopt. Włożyć do lodówki na około 10 minut. Do drugiej części masy dodać tężejącą agrestową galaretkę, razem zmiksować i wylać na pierwszą piankową masę. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Maliny opłukać, osuszyć i przełożyć do galaretki. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na masę piankową. Włożyć do lodówki do stężenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Sezon malinowy się rozpoczyna także będziemy piec kolejne nowości ;)
Dorota [2016-08-05 12:30:46]
ciasto rewelka....:-)
avon76 [2016-08-04 15:22:14]
Powodzenia :)
Dorota [2014-10-04 00:24:40]
Dziękuję , w sobotę je upiekę :)
Beata [2014-10-02 08:26:51]
Dziękuję :) Proszę się nie bać, biszkopt z taką ilością mąki się uda. Specjalnie dałam tak mało mąki, bo tutaj jest jeszcze kakao, a ono jest ciężkie, jakby było więcej mąki to biszkopt tak nie urośnie. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2014-10-01 11:02:54]
Bardzo ładnie to ciasto wygląda, ale zastanawia mnie ilość mąki, czy nie jest jej za mało?
Beata [2014-09-30 12:40:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.