Przepisy Extra

Kapusta kiszona z marchewką i kminkiem

Składniki:

6 kg białej kapusty (już poszatkowanej)
60 dag marchwi (już startej)
9 dag soli kamiennej (1/2 szklanki)
ok. 1 dag kminku

Sposób wykonania:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kapustę i marchewkę wymieszać z niewielką ilością soli, kminku i przekładać partiami do dużego glinianego garnka. Mocno uciskać np. zaciśniętymi rękami lub drewnianą pałką. Dodawać koleją kapustę z marchewką i dalej uciskać, aż puści sok. Nadmiar soku, który puści kapusta można trochę wybrać (np. chochelką).

Na sam koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem. Jeśli soku jest mało (kapusta nie jest nim pokryta, jest sucha na górze) należy dolać ten sok, który wcześniej został wybrany. Następnie wierzch garnka należy przykryć np. papierem, ręcznikiem kuchennym (nie przykrywamy szczelnie, tylko tak żeby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia kapustę ustawiamy w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). Po upływie około 7 dni kapusta jest już ukiszona i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Można pasteryzować, ale nie jest to konieczne. Ukiszoną kapustę można też pozostawić w beczce i całą beczkę wynieść do piwnicy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.19245283 stars based on 159 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.