Przepisy Extra

Kapusta kiszona z marchewką i kminkiem

Składniki:

6 kg białej kapusty (już poszatkowanej)
60 dag marchwi (już startej)
9 dag soli kamiennej (1/2 szklanki)
ok. 1 dag kminku

Sposób wykonania:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kapustę i marchewkę wymieszać z niewielką ilością soli, kminku i przekładać partiami do dużego glinianego garnka. Mocno uciskać np. zaciśniętymi rękami lub drewnianą pałką. Dodawać koleją kapustę z marchewką i dalej uciskać, aż puści sok. Nadmiar soku, który puści kapusta można trochę wybrać (np. chochelką).

Na sam koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem. Jeśli soku jest mało (kapusta nie jest nim pokryta, jest sucha na górze) należy dolać ten sok, który wcześniej został wybrany. Następnie wierzch garnka należy przykryć np. papierem, ręcznikiem kuchennym (nie przykrywamy szczelnie, tylko tak żeby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia kapustę ustawiamy w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). Po upływie około 7 dni kapusta jest już ukiszona i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Można pasteryzować, ale nie jest to konieczne. Ukiszoną kapustę można też pozostawić w beczce i całą beczkę wynieść do piwnicy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.1756906076 stars based on 362 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Hmm szczerze powiedziawszy nie wiem i nigdy się nad tym nie zastanawiałam, bo zawsze kiszę ze świeżych warzyw. Ale myślę, że można spróbować. Najlepiej z małą ilością na próbę, w małym naczyniu kamiennym do 2 kg, ja w nim zawsze testuję nowe smaki, np. ostatnio kisiłam warzywa razem z dodatkiem cebuli, pyszne wyszły :) Powodzenia i proszę napisać jak wyszła ta kapustka. Pozdrawiam :)
Dorota [2021-11-02 21:41:03]
czy do kapusty można dodać mrożoną marchewkę
tadeusz [2021-10-24 18:13:45]
Zgadzam się z tym i dziękuję za przypomnienie tej cennej rady. Pozdrawiam :)
Dorota [2020-10-23 00:18:34]
Kapustę każdego dnia należy przebijać np.drewnianą rączką od tłkaczka i odgazować bo inaczej może zgorzknieć
maria [2020-10-14 21:02:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.