smaczny.pl przepisy kulinarne

Kapusta wigilijna

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.378723404 stars based on 47 reviews Inne rodzaje

Ile domów, tyle przepisów na różne wigilijne dania...

Ale do karpia, jako dodatek zawsze była i jest kapusta z grzybami, jednak i przepisy na ten dodatek różnią się od siebie pod względem użytych składników.

Ja, jako miłośnik kiszonej kapusty, rozsmakowałam się w pewnej wigilijnej kapuście, której przepis prezentuje Wam poniżej...

Już pewnie zauważyliście, że podałam tutaj taką "dziwną" wagę kapusty, ale oczywiście śmiało można użyć tutaj całego 1 kilograma. U mnie było to tylko 90 dag, gdyż ja korzystałam ze swojej (tyle co ukiszonej białej kapusty), a kisiłam ją w dużych kamiennych naczyniach, potem przekładałam do litrowych słoików, i teraz taki też 1 litrowy słoik otworzyłam sobie do mojej wigilijnej kapustki, i dokładnie tyle było tam tej kapusty ;) Czytaj więcej

Wracając do przepisu: mój przepis na postną kapustę jest bardzo prosty i skromy, ale to chyba dobrze, bo wigilijne dania takie właśnie mają być :)

Dla mnie i mojej rodzinki ta kapusta jest najlepsza i najsmaczniejsza!

Zachęcam do jej wykonania za rok, na najbliższą wieczerzę wigilijną :)

Smacznego :)

Kapusta wigilijna

Składniki:

90 dag kapusty kiszonej
1,5 dag suszonych grzybów
15 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
1 ząbek czosnku
pieprz
kminek (mielony)

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut. Odcedzić (wodę można dolać do kapusty), ostudzić i pokroić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do cebuli z grzybami, wymieszać i jeszcze minutkę razem smażyć.

Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą, tak aby kapusta była cała zakryta wodą (można dolać też wodę z grzybów) i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 45 minut (lub dłużej, jeśli kapusta będzie twarda).

Gdy woda z kapusty prawie wyparuje, przełożyć do niej cebulę z grzybami, razem wymieszać i jeszcze 5 minut poddusić. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem. Dodać szczyptę mielonego kminku i rozgniecionego w palcach majeranku. Wymieszać i podać na wigilijny stół, jako dodatek do ziemniaków i karpia.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7731 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.