Przedstawiam Wam soczysty, dobrze doprawiony kawa艂ek mojego ulubionego mi臋sa - karczek 馃槉
艢wietnie sprawdzi si臋 jako zimna p艂yta, ale mo偶na te偶 serowa膰 taki karczek w sosie na ciep艂o. Na przyj臋ciach, czy w 艢wi臋ta 艣mia艂o mo偶na go podawa膰 zamiast szynek. W Wielkanoc z sosem chrzanowym i jajkiem smakuje wr臋cz ob艂臋dnie 馃槉
Karczek w musztardzie jest pyszny, dos艂ownie rozp艂ywa si臋 w ustach. I cudownie pachnie jak si臋 piecze - warto przygotowa膰 go na tegoroczne 艢wi臋ta!
Karczek op艂uka膰 i osuszy膰. Czosnek obra膰 z 艂usek, op艂uka膰 i ka偶dy z膮bek przekroi膰 na po艂ow臋. Ostrym no偶em naci膮膰 karczek i w powsta艂e naci臋cia powk艂ada膰 czosnek.
Do miseczki prze艂o偶y膰 musztard臋 francusk膮. Doda膰 olej, przypraw臋 do kark贸wki, szczypt臋 soli oraz zio艂owego pieprzu. Razem wymiesza膰 i powsta艂膮 marynat膮 natrze膰 karczek. W艂o偶y膰 do naczynia 偶aroodpornego. Doda膰 ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Naczynie przykry膰 pokrywk膮 i w艂o偶y膰 do lod贸wki na noc.
Na drugi dzie艅 naczynie z mi臋sem wyci膮gn膮膰 z lod贸wki na godzin臋 przed pieczeniem. Cebul臋 w 艂usce umy膰 i przekroi膰 na po艂ow臋. Po艂o偶y膰 obok mi臋sa, naczynie zamkn膮膰 i w艂o偶y膰 do nagrzanego piekarnika. Piec 70 minut w temperaturze 180 掳C., a nast臋pnie naczynie odkry膰 i piec jeszcze 30 minut. Karczek ostudzi膰 i najlepiej kroi膰 na drugi dzie艅.
Mi臋so kroi膰 ostrym no偶em w cienkie plastry i podawa膰 jako zimna p艂yta. Mo偶na te偶 mi臋so pokroi膰 w nieco grubsze plastry, a sos kt贸ry powsta艂 podczas pieczenia przecedzi膰, zag臋艣ci膰 m膮k膮 pszenn膮 i do sosu prze艂o偶y膰 plastry mi臋sa - serowa膰 jako drugie danie z kluskami i sur贸wk膮.
Smacznego.