smaczny.pl przepisy kulinarne

Karczek pieczony z cebulą i pieczarkami

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.263157894 stars based on 19 reviews Dania główne

To przepyszny i solidny kawał mięsa w smacznych i aromatycznych dodatkach :)

Jest on łatwy, szybki i prosty do przygotowania, wymaga jedynie dłuuugiego pieczenia ;) Ale to może i dobrze bo mamy trochę wolnego dla siebie ;)

Taki karczek można śmiało serwować na ciepło do obiadku, ale też na zimno - krojąc go w cieńsze plastry. Wychodzi go dużo, dlatego śmiało możemy mieć tutaj obiad na dwa dni i jeszcze na śniadania i kolację nam wystarczy! Można go też przygotować na weekend i problem z mięsem rozwiązany ;) Czytaj więcej

Smacznego :)

Karczek pieczony z cebulą i pieczarkami

Składniki:

1,80 kg karczku (wieprzowego)
kurkuma
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
rozmaryn
lubczyk (suszony)
pieprz czarny
2 łyżki musztardy
4 łyżki oleju
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
10 dag cebuli
10 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżeczki suszonych warzyw (bez soli)

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Przełożyć na dużą patelnię lub miskę i dodać szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, rozmarynu, majeranku, suszonego lubczyku, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli oraz musztardę, olej, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Tym wszystkim natrzeć mięso, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.

Na drugi dzień mięso wraz z przyprawami przełożyć do rękawa (foliowego) do pieczenia.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w ćwiartki. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i przekroić na połowę (ewentualnie w grube plastry). Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki, a następnie razem z cebulą i pieczarkami położyć na mięsie. Całość polać jeszcze olejem i posypać suszonymi warzywami.

Rękaw spiąć zapinką i całość położyć w naczyniu żaroodpornym lub w metalowej formie do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 130 minut w temperaturze 175 °C.

Podawać na gorąco do drugiego dania razem ziemniakami i dowolną surówką, a jak nam zostanie to śmiało można serwować na kanapki. Ostudzony kawałek mięsa można też kroić na cienkie plastry i serwować jako zimna płyta.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.