Przepisy Extra

Karczek zapiekany z pomidorami i cebulą

Karczek zapiekany z pomidorami i cebulą

Składniki:

70 dag karczku wieprzowego
2 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
bazylia
sól
pieprz czarny
40 dag pomidorów
30 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki ketchupu (mix łagodnego i ostrego)
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka oregano
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, soli i czarnego pieprzu. Natrzeć przyprawami mięso i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i również pokroić w plastry.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem i rozłożyć w nim połowę karczku, czosnku, cebuli i pomidorów, a następnie ułożyć pozostały karczek, czosnek, cebulę i pomidory.

Ketchup wymieszać z wodą, oregano i polać mięso z warzywami. Na górze położyć listek laurowy, naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 60 minut w temperaturze 175 °C.

Podawać na gorąco z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.