Przepisy Extra

Karczek faszerowany kabanosem

Karczek z mięsa wieprzowego jest często stosowany w kuchni. Robi się z niego steki, a po rozdrobnieniu kotlety mielone, można go dusić, a także gotować. Peklowana karkówka świetnie nadaje się na pieczeń oraz na kiełbasy. Tkanka mięsna karczku poprzerastana jest w różnym stopniu tłuszczem.

Przepis na karczek faszerowany, to jedna z możliwości przygotowania, poprzez duszenie, smacznego mięsa do kanapek, wystarczy pokroić go w plastry i położyć na chleb. Świetnie sprawdza się także jako zimna płyta i jako dodatek do sałatek lub drugiego dania. Czytaj więcej

Taki faszerowany karczek cieszy się popularnością również na świątecznych stołach. Jest rozchwytywany w Wielkanoc, jak również w Boże Narodzenie :) To bardzo aromatyczny kawał mięsa, pięknie pachnie i okazale się prezentuje!

Dobrze doprawiony przyprawami, stanowi uatrakcyjnienie codziennego menu.

Smacznego.

Składniki:

ok. 2 kg karczku wieprzowego
20 dag kabanosów wieprzowych
granulowany czosnek
granulowana cebula
majeranek
sól
pieprz
3 liście laurowe
ok. 5 dag smalcu

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulowanym czosnkiem, granulowaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Smalec roztopić w rondlu i włożyć do niego karczek. Zrumienić z każdej strony i podać niewielką ilością wody. Do rondla dodać liście laurowe. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin. Co jakiś czas obracać i dolewać wody. Następnie ostudzić, zdjąć nici i pokroić w plastry.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.2814640332 stars based on 5519 reviews Przystawki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
sorry, jak dla mnie to takie danie na sile... chcialo sie zrobic cos nowego, wyszlo, ale troche bez sensu, dwa kabanosy zwiniete w plat szynki... mialo wyjsc ciekawie, a wyszlo przecietnie...
berta [2010-04-30 12:25:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.