Przepisy Extra

Karmelowy herbatnikowiec

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 20 dag herbatników
ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
2 galaretki bursztynowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Lekko ostudzić, otworzyć puszkę i powstały karmel wylać na ostudzony biszkopt. Następnie wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową. Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem, i do ubitej śmietany wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody. Na masie śmietankowej rozłożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Następnie na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę bursztynową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
41 opinii | Wyraź opinię
4.1759398496 stars based on 2527 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To bardzo dobrze, że biszkopt wyszedł taki duży. Na smak ciasta nie wpłynie źle, więc można spokojnie to ciasto "złożyć", ale można też biszkopt przekroić. Tutaj użyć połowę, a drugą połowę użyć do innego ciasta bądź zrobić dwa takie same ciasta :) Gratuluję mamie takiego zdolnego pomocnika :) Serdecznie pozdrawiam i powodzenia życzę :)
Dorota [2012-01-07 17:27:06]
To ciesze się bardzo, że ciasto się udało :) Z tymi ciasteczkami "hitami" to też fajny pomysł, ciekawa jestem czy zmiękną? ale na pewno, muszę przetestować. Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-27 09:58:57]
Mleko skondensowane słodzone ma 533 g więc myślę, że ta gotowa krówka 400 g powinno wystarczyć. Taka blaszka też może być. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2011-01-07 13:07:58]
Widziałam w skl masę krówkową o pojemności 400 g i 900 g.którą dodać?czy ta mniejsza wystarczy?a czy może być blaszka 25cm na 45 cm?muszę je zrobić bo wygląda przesmacznie:)z góry dzięki za odp:)
Zafascynowana [2011-01-06 19:02:15]
Zrobiłam to ciasto dla męża do pracy na imieniny. Wszystkim bardzo smakowało:) Wszystkim polecam, naprawdę warto spróbować.
Iwonka [2010-10-15 17:38:40]
Śmietana w sprayu nie będzie się nadawać na masę śmietankową, ale można zrobić ciasto inaczej. Na karmel wyłożyć już herbatniki w polewie czekoladowej, a potem galaretkę. Tuż przed podaniem ciasto pokroić i na środku zrobić rozetkę z bitej śmietany w sprayu ;)
Dorota [2010-09-20 09:39:53]
Cieszę się, że ciasto Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-04-27 11:50:19]
Ja też dodałam malinową galaretkę ponieważ tej nie mogłam dostać,ciasto naprawdę super,jedno z najlepszych ciast jakie jadłam,mimo tego że herbatniki jeszcze nie zdążyły zmięknąć jest extra.Zastanawiałam się jak owocowy smak galaretki będzie współgrał z toffi i kremem śmietankowym,takie wydawać by się mogło proste ciasto-ale jakie pyszniutkie.
ANIA Z LUBINA [2010-04-24 17:01:35]
wczoraj zrobiłam ciacho i jest pycha. Dodatkowo nasączyłam leciuko biszkopt i galaretkę dałam malinową. A jeśli chodzi o herbatniki w czekoladzie to chyba dobry pomysł, aby dać oblewane czekoladą z jednej strony bo całe czekoladowe bardzo długo nasiąkaja. Niemniej jednak jak juz napisałam przepis bomba!!
andzia77 [2010-03-02 08:36:30]
ciasto jest pyszne,dzxis zrobilam,tylko te herbatniki w czekoladzie na gorze sa twarde i nie moga nawilgnac przez ta czekolade,troche sie zsówaja przy krojeniu z masy smietankowej.mam nadzieje ze jutro beda bardziej miekkie,bo te w srodku ładnie zawilgły i sie dobrze kroja. ale ogolnie to ciasto rewelacja!nastepnym razem uzyje herbatników polanych tylko z jednej strony a nie calych w czekoladzie
moniczka 19 [2010-01-29 20:26:23]
mleko można kupić gotowe już bez gotowania jest tylko pare groszy droższe
Damian [2010-01-08 13:40:54]
Mleko w puszcze jak będzie krócej gotowane to może być za rzadkie i będzie spływało z ciasta.
Dorota [2010-01-05 11:34:09]
ciasto jest przepyszne!!! ja dodałam herbatniki petitki, ponieważ mają polewę tylko z jednej strony i szybko miękną, oraz galaretkę pomarańczową. ciasto jest słodkie, ale nie aż tak bardzo dzięki masie śmietankowej. naprawdę polecam, jest łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne :-)
Kasia [2009-12-26 23:34:27]
Zrobiłam te ciasto na święta, przepis super, ale ta galaretka bursztynowa mi nie podchodzi, ma taki specyficzny smak,zapach i nie "klei" mi się z tym ciastem, dlatego następnym razem dam inną galaretkę, wiadomo rzecz gustu, a tak polecam :)
Gaga [2009-12-25 14:52:29]
ciastko pyszne, całej rodzince smakowało.
kasia [2009-12-18 20:27:09]
mleko w puszce gotować aż 3 godziny ???? nie za długo ?
Paulina [2009-09-27 18:10:05]
pomozcie bo mam problem, poslac faceta do sklepu zeby kupil smietane to co kupil? Smietane tylko z puszki w sprayu. I co ja mam teraz zrobic? czy to sie bedzie nadawac?
myszka [2009-09-25 21:05:27]
Ciasto rewelacja!!! Wszystkim polecam. Goście byli zachwyceni :)))
Anka [2009-08-26 14:16:32]
POLECAM!!! Robie conajmniej 3 razy w miesiącu. Zawsze wychodzi pyszne.
Ola [2009-08-07 18:53:41]
Boże!!!! Wspaniałe ciasto, aż rozpływa się w ustach!!!!
Angelot [2009-07-11 14:19:47]
Dziękuję. Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało. Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2009-05-28 17:51:15]
Ciasto fantastyczne! Nie miałam herbatników z polewą czekoladową a nie chciało mi sie iśc po nie do sklepu więc wylałam rozpuszczoną czekoladę na wierzch i użyłam galaretki o smaku owoców leśnych - wszyscy się zajadali aż uszy się trzęsły :) Ciasto najlepie zmakuje dwa dni po zrobieni :)
Angelot [2009-05-28 13:45:40]
Nie, biszkoptu w tutaj nie nasączamy.
Dorota [2009-04-10 22:40:57]
czy biszkopt trzeba nasaczyc? jezeli tak to kiedy i czym najlepiej? ;)) pytam bo dopiero zaczynam piec ciasta :)
paula [2009-04-10 19:07:18]
Dziękuję i gratuluję udanego wypieku. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-04-08 22:29:14]
zrobiłam przy okazji jakiejś imprezy, wszystkim bardzo smakowało, ciasto jest najlepsze na drugi dzień wówczas herbatniki nie są suche. Gorąco polecam a Tobie Dorotko gratuluję przepisów (kilka próbowałam i są super)
nadia [2009-04-08 19:54:20]
Polecam galaretki z Wodzisławia
karolina [2009-02-06 19:02:21]
ja użyłam galaretki pomarańczowej i herbatników na wagę, polanych czekoladą tylko z jednej strony(wtedy są miękkie)i wyszło wspaniale... polecam
aga [2009-01-23 12:32:53]
Ciasto dobre, ale nie rewelacja. Wygląda super, smakuje przeciętnie.
wiolka [2009-01-14 21:19:29]
Właśnie je zrobiłam iiii było pyyyyszne wszystkim polecam.
Netlik-ANETA [2009-01-14 18:51:18]
Nie, nie trzeba, po 24 godzinach same zmiękną ;)
Dorota [2009-01-06 19:27:02]
Czy trzeba namoczyć herbatniki
regina [2009-01-06 18:53:56]
ciasto bardzo ładnie wygląda, tylko że jak dla mnie jest troszeczkę za suche i te herbatniki mogły by być troszeczkę bardziej miękkie. A tak to ok, bardzo dobre i godne polecenia:)
aneta [2009-01-04 10:53:02]
bardzo smaczne i proste ciasto - nawet z inną galaretką niż w przepisie.
Kasia [2009-01-01 18:32:32]
Zrobiłam to ciatso według przepisu i jest pyszne.
Igutek [2008-12-27 12:21:03]
Witam. Ja piekę bardzo podobne ciasto tylko daję mase budyniową ,krakersy jeszcze i bez zcekolady no i tej galaretki ale jest przepyszne ...tylko...ach te kalorie:/
kamila [2008-12-21 19:52:56]
Ja użyłam takiej galaretki http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty/bursztynowa.jpg - można ją kupić w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym lub supermarkecie.
Dorota [2008-12-21 19:25:54]
Ja użyłam takiej galaretki http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty/bursztynowa.jpg - można ją kupić w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym lub supermarkecie.
Dorota [2008-12-21 18:16:33]
Ciasto zrobię na pewno na święta ale nie wiem jaka to jest galaretka bursztynowa i czy można ja zastąpić inną?
Gina [2008-12-21 17:32:38]
witam mam takie dziwne pytanie,jaka to jest galaretka bursztynowa?chciałabym zrobić to ciaso bo jadłam chyba podobne było super :)
ewelka [2008-12-21 16:21:39]
Jaka to jest galaretka bursztynowa, przepraszam , ale nie rozumiem.
Barbarka [2008-12-21 14:49:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.