Przepisy Extra

Kartoflanka z soczewicą i czosnkiem

Składniki:

80 dag ziemniaków
10 dag marchewki
10 dag pietruszki korzeń
5 dag selera
3 dag zielonej soczewicy (2 pełne łyżki)
ok. 2 litry rosołu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
10 dag cebuli
4 łyżki smalcu
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym rosołem. Dodać ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie dodać czosnek (obrany i pokrojony w kostkę lub cały w łupinach).

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać mąkę pszenną, razem dokładnie wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać ½ szklanki zimnej wody. Razem dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Posypać natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 7 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.