smaczny.pl przepisy kulinarne

Kasza jaglana z warzywami

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.083333333 stars based on 12 reviews Dania główne

Bardzo proste, tanie, pyszne i sycące danie z kaszą jaglaną. To danie jest idealne dla zabieganych przed Świętami, zapracowanych, ale i dla tych, którym nie chce się gotować lub nie mają pomysłu na obiad ;) A to nasze danie można zrobić w zaledwie 20 minut...

Jest to danie z patelni, czyli dużo mycia tutaj nie będziemy mieli. Czytaj więcej

A kasza jaglana jest bardzo zdrowa, podobno zaleca się, abyśmy o niej pamiętali chociaż raz w tygodniu, a najlepiej dwa :)

Jak widać na zdjęciu danie jest kolorowe, a ja dopowiem, że jeszcze smaczne! ;) U nas zniknęło z patelni w błyskawicznym tempie ;)

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej (20 dag)
15 dag wędzonego boczku
2 dag wędzonej słoniny
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
15 dag marchwi (waga po obraniu)
15 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
5 dag pora
Vegeta
pieprz kolorowy
lubczyk (suszony)
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć. 2 szklanki wody wlać do garnka i zagotować. Wodę posolić, wsypać kaszę jaglaną i gotować przez około 20 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i razem zrumienić na małym ogniu.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać, olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Do cebuli przełożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i szczyptę Vegety. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie zalać wodą, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Na koniec do warzyw przełożyć kaszę jaglaną i boczek ze słoniną. Wymieszać i podsmażyć jeszcze razem na patelni przez około 5 minut. Na koniec dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) I ja mam dokładnie takie samo zdanie o tej potrawie, pozdrawiam :)
Dorota [2017-01-18 16:52:06]
Danie bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam.
Malwina [2017-01-18 14:30:58]
Dziękuję i polecam :)
Dorota [2017-01-03 22:22:11]
Sama jeszcze nie robiłam , ale próbowałam u wnuczki -studiuje - bardzo mi smakowało . Spróbuję zrobić sama . Mniam .
M . Ost. [2016-12-12 20:41:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.