Przepisy Extra

Kaszaczek

Składniki:

Masa:
1 litr mleka
25 dag margaryny Kasia
6 łyżek cukru
10 łyżek kaszy manny
10 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
ok. 30 dag herbatników
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlać mleko, włożyć margarynę i dodać cukier. To wszystko zagotować. Następnie do gotującej się masy wsypać kaszę mannę i wiórki kokosowe. Chwilkę pogotować, aż masa zgęstnieje.

Na dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć herbatniki i wylać gorącą masę. Na górę ponownie rozłożyć warstwę herbatników. Gdy masa ostygnie, ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Justyna.K w dniu
25 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2016-11-17 12:58:57]
PYCHOTA !!!
Marzenka K. [2016-11-05 11:59:09]
Cieszę się, że ciasto smakowało - pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-23 10:16:46]
całe szczęście, że bez proszku do pieczenia- niczego nie zapomnę dodać ;)
Marynia [2010-07-22 12:19:29]
Cieszę się, że Kaszaczek smakował, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-22 15:40:15]
Kaszaczek super ,polecam innym
Gabrysia [2010-06-21 21:20:32]
Ciasto pycha ale zamiast kokosu polecam orzechy i rodzynki dodać
jl [2010-03-19 22:34:43]
naczytałam się tych pochwał i postanowiłam je zrobić. rzeczywiście tanio, szybko i łatwo... ale niekoniecznie smacznie. pierwszy kęs i myśl: jak mąka...! zemdliło mnie i od razu musiałam się napić mocnej gorzkiej herbaty żeby pozbyć się z ust smaku tego ciasta... a z pewnością zrobiłam wszystko dobrze wyglądało identycznie jak na zdjęciach, konsystencja w porządku, tylko smak nie bardzo
miłośnik wypieków własnych [2010-03-02 19:51:14]
Szybkie i bardzo smaczne!Ja do masy dodałam masło śmietankowe i wyszło znakomite. Polecam!
Hania [2010-01-18 10:47:37]
Bardzo łatwe,szybkie i dobre ciasto.Polecam
grusia [2009-10-27 18:00:07]
Najlepiej do masy dodać masło.
Dorota [2009-08-11 16:20:25]
margaryna mleczna zamiast Kasi, tez może być?
żonka [2009-08-11 15:56:48]
Nie ma znaczenia z ilu procentowego mleka zrobimy to ciasto, jakie mamy w lodówce z takiego korzystamy. Powodzenia ;)
Dorota [2009-03-31 15:11:32]
A ile procentowe powinno byc melko?Czy ma to jakies znaczenie ??
m85 [2009-03-30 15:49:50]
Najlepiej kupić całą paczkę 10 dag wiórków kokosowych i wtedy problem z głowy, bo nie trzeba przeliczać na łyżki. Kasza manna w proszku (czyli nie trzeba jej wcześniej gotować na mleku, tylko dodać sypką - w proszku).
Dorota [2009-03-20 22:54:37]
ile to jest łyżek 10 dag wiórków,co to znaczy że kasza manna ma być w proszku w sklepach jest tylko jedna:)
gosia [2009-03-06 10:54:50]
Tak, ważne jest ile doda się margaryny i kaszy manny. Powinno się dodać dokładnie tyle ile jest podane w przepisie, bo w przeciwnym razie masa wychodzi twarda lub rzadka.
Dorota [2008-12-21 22:16:55]
robiłam to ciasto wiele razy smakuje wysmienicie choć ja dodaję więcej cukru wolimy słodsze. Czasem do mleka dodaję kakao ijest już trochę inne ciasto
monika [2008-12-19 18:17:39]
A ja niestety musialam cale ciasto wyrzucic do kosza,gdyz nie nadawalo sie do spozycia.Nie wiem dlaczego byc moze dalam za duzo kaszy no i wyszla taka strasznie gesta i twarda masa.Mam pytanie czy wazne jest w przepisie ile da sie margaryny?
hanamona [2008-12-06 21:59:49]
dziękuję za prosty tani i szybki przepis, ciasto smakowało. Mąż herbatniki nasączył rumem i wyszło super.Wszystkim smakowało:))
dzidzia [2008-12-05 17:29:58]
Do gotującego się mleka z margaryną i cukrem należy wsypać kaszę mannę (w proszku!) i wiórki kokosowe. To razem należy chwilkę pogotować, aż masa zgęstnieje. Powodzenia ;)
Dorota [2008-12-04 22:39:09]
a kaszę manną najpierw trzeba ugotować?
marlena [2008-12-04 12:40:27]
ciasto bardzo dobre,tanie i jakie szybkie naprawde polecam
doris [2008-12-03 12:13:16]
Ciasto pychota. Proste, tanie i smaczne:))
maykaf [2008-11-19 11:17:09]
jadłam bardzo podobne, ciasto i teraz znow zobaczylam ten przepis, naprawde bardzo dobre i bardzo proste ciasto, moze nie na wystawne przyjecia ale do kawy na wieczor super
mk [2008-11-11 17:32:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.